Zlatno brdo: Blagdan sv. Vinka na baranjski način

Blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinograda, lani se uglavnom izbjegavalo organizirano slaviti, no zato su ove godine, unatoč pandemijski rekordnim statistikama, proslave organizirane diljem kontinentalne Hrvatske.U jakoj konkurenciji, osobni izbor pao je na novu baranjsku vinariju Zlatno brdo u Zmajevcu, s čijim sam se vinima upoznao na nedavnom predstavljanju u zagrebačkom Vinskom klubu. Sommelier Tomislav Jakopović organizirao je dolazak press ekipe, a ispred gatora (podruma / zidanice) u Zmajevcu dočekali su nas vlasnik vinarije Goran Matijević i glavni enolog Samir Nađ.

U Baranji se ovaj blagdan zove Vinceška, ali ritual proslave sličan je kao na Vincekovu, Vincelovu, Vincu…, kako se nazivaju u drugim krajevima. Za početak popila se po rakija, pregrizlo se malo kulena, kulenove seke, švargli i šunke, a na otvorenoj vatri pekle su se kobasice i slanina. Da se utaži žeđ, pila se lanjska Graševina.Nakon što smo se okrijepili, krenuli smo u nedaleki vinograd na položaju Zlatno brdo, koji se u doba Rimljana, kada su zasađene prve loze, nazivao Mons Aureus. Njihov vinograd prostire se na 6 hektara, trsovi su prosječno stari 15 godina, a uzgajaju graševinu, pinot sivi, traminac, chardonnay, rajnski rizling, cabernet sauvignon, syrah… Kako i priliči tradiciji, domaćini su okitili nekoliko trsova s kobasicama i slaninom, lokalni svećenik obavio je vjerske formalnosti, a vinova loza simbolično je zalivena vinom. Radovi u vinogradu mogu početi!

Potom smo se zaputili u veliki vinski podrum (gator) gdje se ‘kuhaju’ nova i dozrijevaju starija vina. Baranjski su podrumi karakteristični po tome što nemaju stepenica, odnosno u njih se ne silazi nego ulazi, jer su ukopani u brdu, što osigurava optimalne uvjete za čuvanje vina. U vinariji Zlatno brdo godišnje, po visokim eko standardima, proizvode 40.000 butelja, a namjeravaju ubuduće četvrtinu od toga prodavati na vinskom pragu. Zasad ne postoji plan širenja kapaciteta, nego samo daljnje unaprjeđivanje postignute visoke kvalitete.

Zabava je nastavljena tamo gdje je i počela, ispred i unutar tradicionalno uređenog gatora, uz grah u kojem su se krčkale već spomenute mesne delicije. Umjesto deserta, ‘servirana’ je svirka omiljenog Matijevićeva tamburaškog orkestra Panonika iz Sombora, koji su nas kao ‘živi džuboks’ uveseljavali do duboko u noć.

Mustafa Topčagić / Foto: Nikola Zoko


Tagged: , , , , , , , , , , , ,