Zrinjevac: Izložba crteža slavnog arhitekta baroka

Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu privremeno seli dio svojega blaga na zagrebački Trg Nikole Šubića Zrinskoga gdje će do 6. rujna biti postavljena izložba ‘Čudesno putovanje s Fischerom von Erlachom’.

Na izložbi će biti prikazani odabrani crteži iz fonda NSK jednoga od najslavnijih arhitekata baroka, Johanna Bernharda Fischera von Erlacha (1656.-1723.), u povodu 300. godišnjice smrti toga velikog umjetnika.

Crteži prikazuju iznimne građevine i kuriozitete svjetske arhitekture, među kojima su Solomonov hram u Jeruzalemu, palača Schönbrunn u Beču, piramide u Gizi te Dioklecijanova palaču u Splitu i Solinski akvadukt, a izvorno su objavljeni u njegovu kapitalnom djelu Nacrt povijesne arhitekture(…) izdanom u Beču 1721. godine.

Autorice izložbe su Maja Karić, Marija Perkec i Vesna Vlašić Jurić iz Grafičke zbirke NSK, koja ponosno čuva 79 izvornih Fischerovih crteža. Riječ je o jednoj od najvrjednijih i najcjelovitijih zbirki Fischerovih crteža na svijetu.

Zanimljivo je da je neke od građevina Fischer von Erlach na svojim putovanjima vidio uživo, a neke je crtao na temelju dostupnih mjera i pisanih opisa, pri tome često posegnuvši za vlastitom maštom. Kako je sam rekao, crteži su nastali ponajprije kako bi ‘ugodili oku ljubitelja arhitekture i potaknuli ih na vlastitu umjetničku invenciju, a ne kako bi podučavali učenjake’.

Knjižnica poziva građane da ovih dana posjete izložbu i u magičnome ozračju zagrebačkoga Zrinjevca pođu na jedinstveno putovanje različitim civilizacijama Europe, Afrike i Azije kompilacijom fantastičnih crteža arhitektonskih postignuća.

M. P. / Foto: NSK


Tagged: , , , , , , , , ,