Zviždanjem otvoren 19. Motovun Film Festival

‘Raja, hajmo svi u štrajk glađu, ako ne bude glasača neće znat da se snađu’, odrepao je Edo Maajka put do pozornice preko glavnog motovunskog trga, dupkom ispunjenog publikom 19. Motovun Film Festivala.Motovun-zviždanjeOtvorenje festivala počelo je prigodnim pozdravima motovunskog gradonačelnika Tomislava Pahovića i istarskog župana Valtera Flege, da bi se potom pretvorilo u zaglušujući jednoglasni zvižduk 700 posjetitelja u glavnom festivalskom kinu.

Pušući snažno u raznobojne zviždaljke, u katarzičnih nekoliko minuta ispustili su svu frustraciju nakupljenu u proteklih šest mjeseci i oglasili se protiv svih koji su nas u tom periodu izmučili političkim prepucavanjima. Zviždalo se potom i u vedrom tonu: za festivalske laureate Nenada Puhovskog i Želimira Žilnika, za goste festivala i festivalske volontere koji u narednih pet dana neće stati s poslom.

Promijenio se i beat Ede Maajke, koji je nakon politički nabijenih segmenata pjesama ‘Sevdah o rodama’ i ‘Draga moja vlado’ prešao u opušteni ‘No sikiriki’, te pozvao publiku da jednoglasno, nadopunjavajući njegovu rečenicu kao na koncertima, proglase festival otvorenim.

U glavnom motovunskom kinu prikazan je indie hit Seana Bakera ‘Tangerine’, u potpunosti snimljen mobitelom, dok je u također prepunom kinu Billy istovremeno zaigrao ‘Zaljev luđaka’ velikog francuskog redatelja Bruna Dumonta.

U pet festivalskih dana bit će prikazano stotinjak filmova raznih žanrova, odsvirat će se niz koncerata sastava kao što su Kawasaki 3P, Jonathan, Nipplepeople i talijanske psihodelične folk senzacije Kalascima, te održati niz govornih programa, promocija i uličnih intervencija u sklopu programa ‘Gdje ste bili 2016. godine?’.

MFF


Želimir Žilnik
Želimir Žilnik dobitnik motovunske nagrade Maverick
Tagged: , , , , , , , ,