Želimir Žilnik dobitnik motovunske nagrade Maverick

Nakon Kena Russela, Terryja Jonesa, Ulricha Seidla i drugih svjetskih velikana filmske umjetnosti, nagradu Maverick Motovun Film Festivala za posebno nekonvencionalan pristup filmu po prvi je put dobio jedan autor iz regije: kultni srpski redatelj Želimir Žilnik.Želimir ŽilnikU ime festivala, nagradu autoru dodijelio je veliki slovenski redatelj Karpo Godina, koji je kao snimatelj radio na prvom Žilnikovu filmu ‘Rani radovi’, koji je odmah nakon premijere osvojio Zlatnog medvjeda i nagradu za najbolji omladinski film na Berlinalu.

‘Osim što mi je velika čast primiti nagradu koju su prije mene dobili toliko važni redatelji, posebno mi je drago što je primam u Istri, jer tu smo Karpo i ja snimili još jedan film, koji je ocijenjen previše subverzivnim i zabranjen prije premijere. Prošle godine slučajno su pronađeni negativi tog starog filma, pa mogu najaviti da bi na jednom od idućih Motovuna, on napokon mogao biti prikazan’, rekao je Žilnik, ističući kako je njegov rad uvijek bio na rubu undergrounda u vrlo skromnim produkcijskim uvjetima, ali da je liberalizacija tehnologije snimanja napokon omogućila da i niskobudžetni filmovi izgledaju svjetski.

‘To govorim prije svega zbog mladih kolega koji ovdje možda sjede. Snimajte i snimajte puno, pa kvantiteta možda rodi i kvalitetu’, našalio se Žilnik.

Nakon svečane dodjele nagrade, na pozornicu su stale Mirjana Karanović i Ksenija Marinković, najavljujući iznimno uspješan redateljski debi srpske glumice, film ‘Dobra žena’ koji je nominiran za veliku nagradu žirija na Sundanceu, osvojio Zlatnu arenu u kategoriji manjinskih koprodukcija na nacionalnom festivalu u Puli, te dvije nagrade FEST-a.

‘Godinama sam slušala o Motovunu i pomalo zavidjela kolegama koji su tu dolazili. Sada sam i sama po prvi put na festivalu, i to sa svojim prvim filmom. Uz prepotentno zadovoljstvo što on ostvaruje značajne uspjehe, osjećam i određenu nevjericu. Svaki put kad mi ljudi čestitaju, ja se pitam da li se možda ipak šale’, povjerila se Mirjana Karanović motovunskoj publici, zaradivši buran pljesak.

Na četvrtom danu festivala, između ostaloga, pretpremijerno je prikazan film ‘Gazda: tranzicija, privatizacija, korporacije’ Darija Juričana, koji je već sloganom ‘ovo nije film o Ivici Todoriću’ izazvao veliku pažnju publike i medija. Kasno uvečer premijerno je prikazana restaurirana verzija legendarne Fellinijeve komedije ‘Amarcord’, obaranjem šaka proglašena je najčvršća hrvatska desnica, a na glazbenom vrhuncu dana nastupio je sjajni talijanski psihodelični folk sastav Kalascima.

MFF


Rajko Grlić i Nenad Puhovski

Nenad Puhovski: Nagrada za 50 godina filmske izdržljivosti


Motovun-zviždanje
Zviždanjem otvoren 19. Motovun Film Festival

Motovun-najava
15 premijera na 19. Motovun Film Festivalu

 
Tagged: , , , , , , , , , , , ,