Nenad Puhovski: Nagrada za 50 godina filmske izdržljivosti

Treći dan Motovun Film Festivala već je tradicionalno posvećen ljudima koji su proživjeli i preživjeli 50 godina u svijetu filma. Nakon prošlogodišnjeg dobitnika redatelja Rajka Grlića, Nagrada 50 godina uručena je ocu hrvatskog dokumentarnog filma, velikom redatelju, producentu i mentoru Nenadu Puhovskom.Rajko Grlić i Nenad PuhovskiBogati autorski opus dokumentaraca u kojem se posebno ističu filmovi ‘Lora – svjedočanstva’ i ‘Paviljon 22’ pomicali su granice, jer su progovorili o otvorenim ranama društva zbog čega su nerijetko izazivali ozbiljnu buru u javnosti. Svoju ljubav prema žanru koji ‘spaja dvije velike strasti – film i društveni angažman’, Puhovski je pretočio u najvažniji regionalni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, čiji je osnivač i direktor.

Nagradu koja se dodjeljuje ‘onima koji su izdržali 50 godina u hrvatskoj kinematografiji’ Nenadu Puhovskom uručili su njegovi dugogodišnji suradnici i prijatelji Vjeran Zuppa, Rajko Grlić i Mike Downey.

Četvrtak se u Motovunu nastavio u uobičajeno dinamičnom okruženju, što filmskom što govorno-performativnom. Srećko Horvat održao je predavanje za koje se u Vrtu tražilo mjesto više, a njegov ‘Vodič za raspad Europe za početnike’ donio je presjek krucijalnih tema protekle godine koju je usporedio sa predratnom 1913., ustvrdivši da je kao i tada, rat danas iza ugla.

Poznati slovenski redatelj Damjan Kozole predstavio je svoj novi film Noćni život, opet smo se bavili ekstremizmima kroz kontroverzni ruski film ‘(M)učenik’, a hrvatsku premijeru imao je i jedan od najgledanijih južnoameričkih filmova posljednjih godina – napeti argentinski triler ‘Klan’.

MFF


Motovun-zviždanje
Zviždanjem otvoren 19. Motovun Film Festival
Tagged: , , , , , , ,