3. Salon pjenušavih vina: Od Šampanje do Hercegovine

U zagrebačkom hotelu Dubrovnik održan je prvi ovogodišnji salon mreže Salon of Sparkling wines – 3. Salon pjenušavih vina Zagreb. Bilo je 37 izlagača, većinom hrvatskih i slovenskih proizvođača, uz nekoliko predstavnika i trećih zemalja (Francuska, Italija, Bih). Nazočilo je pedesetak akreditiranih novinara te oko 400 posjetitelja.
Prilikom otvorenja, osnivačica mreže Salon of Sparkling wines, Nina Levičnik je naglasila da je priča o mreži prvenstveno priča o prijateljstvu: ‘Prvi salon pjenušavih vina rodio se iz ljubavi prema pjenušavim vinima troje prijatelja, tada organizatora Slovenskog festivala vina, 2014. Tri godine kasnije slovensko-hrvatsko prijateljstvo stvorilo je 1. Salon pjenušavih vina u Zagrebu. U ovoj godini se priča o prijateljstvu i ljubavi prema pjenušavim vinima, koja govore univerzalni jezik, nastavlja s idejom nazdravljanja ujedinjenosti u različitosti i u drugim prijestolnicama Europe.’

Poruka i cilj Salona jest širenje svijesti da se pjenušava vina ne piju samo za praznike i svečanosti nego i svaki dan te podizanje razine kulture pijenja pjenušavih vina kroz izobrazbu, što dokazuje i stalna suradnja s HSK-om (Hrvatski sommelier klub). Na Salonu su organizirane besplatne vođene radionice: prva je bila regionalna ‘Hrvatska i Slovenija – prijateljstvo u pjenušavoj čaši’ s najboljim pjenušavim vinima zagrebačkoga Salona, koju su moderirale Nina Levičnik, koordinatorica mreže, i Marija Vukelić, direktorica Salona. Druga je bila šampanjska: ‘5 stoljeća mlada ljepotica – Gosset Champagne’ (najstarija vinska kuća u Šampanji, od 1584.), koju je moderirao Suvad Suwi Zlatić – Suwine.at; najbolji sommelier Austrije 2014, Ambassadeur du Champagne 2015/2016; Vineus Sommelier of the Year 2016.

Na samom otvorenju proglašena su najbolje ocijenjena vina mreže Salon of Sparkling wines koja su ocjenjivale dvije deveteročlane hrvatsko-slovenske komisije vinskih stručnjaka (enologa, sommeliera, vinskih novinara i vinara), a predsjedali su im enolozi Franjo Francem i Darja Bovha. Priznanja najboljima Mreže dodijelila je Nina Levičnik, a zagrebačkim pobjednicima Franjo Francem.

Najviše ocijenjena vina 3. Salon pjenušavih vina

Bijela pjenušava vina:
1. Pavlomir; 1288 brut, 2013, Kvarner
2. Vina Kauran; Victoria 2010, Štajerska Slovenija
3. Vinarija Slamić, Didin san brut; 2015, Dalmacija

Rosé pjenušava vina:
1. Istenič; Gourmet rosé 2015, Bizeljsko, Slovenija
2. Vina Joannes, Penina Joannes rosé brut, 2016; Štajerska Slovenija
3. Vipava 1894 , Peninca rosé, 2017, Vipavska dolina, Slovenija

Ukupni rezultati ocjenjivanja Mreže Salon of Sparkling Wines:
Bijela pjenušava vina:
1. Pavlomir; 1288 brut, 2013, Hrvatska
2. Vina Kauran; Victoria 2010, Slovenija
3. Radgonske gorice d.d.; Zlata radgonska penina selection, 2015, Slovenija

Rosé pjenušava vina:
1. Istenič; Gourmet rosé 2015, Slovenija
2. Zlati Grič; Konjiška penine rosé 2015, Slovenija
3. Vino Kozinc; Joker zara, 2016, Slovenija

Mreža Salon of Sparkling Wines

Salon u Zagrebu organiziran je po provjerenom modelu iz Ljubljane, gdje se 15. veljače održava 6. Salon penečih vin Ljubljana. Slijedom uspješne suradnje i čvrste veze Zagreba i Ljubljane, organizatori su odlučili ustanoviti međunarodnu mrežu salona pjenušavih vina Salon of Sparkling Wine, koja će se širiti (prvenstveno po regiji) i povezati prijestolnice putem pjenušavih vina.

Na zagrebačkom salonu potvrđena su razmišljanja s rasprave o trendovima u svijetu pjenušavih vina, održane nakon međunarodnog ocjenjivanja u Bizeljskom: kvaliteta vina sve više raste, (više) nema loših vina, puno se ulaže u edukaciju i tehnologiju (malo manje u marketing), proizvodnja raste. Ipak, daleko smo mi još od svijeta… i iako je danas lakše prodati pjenušce nego prije desetak godina, još puno treba raditi na edukaciji. Ponovilo se pitanje tipizacije pjenušavih vina (po uzoru na Francusku, Italiju, Austriju) i potrebe jačeg zajedničkog marketinga udruga vinara zbog prepoznatljivosti naših pjenušavih vina u svijetu.

M. V. / Foto: Julio Frangen