40. SKAZ: Najbolji kazališni sraz

Jubilarni 40. SKAZ (Susret kazališnih amatera Zagreb) donosi rekordnih 48 predstava, a održat će se od 29. ožujka do 9. travnja u Centru KNAP, Ivanićgradska 41 a, Zagreb.
SKAZKazalište na Peščenici, popularni KNAP, uskoro očekuju dva razloga za slavlje. Jubilarni 40. SKAZ, poznat kao najdugovječniji i najveći susret kazališnih amatera Zagreba, 29. ožujka otvara svoja vrata i do 9. travnja, u dnevnom ritmu četiri predstave s obveznim okruglim stolom poslije, okuplja rekordnih 48 kazališnih komada vrlo aktivnih dramskih skupina različitih tematskih interesa, i to bez ikakvih ograničenja u godinama ili žanrovima.

Najboljih pet predstava, o kojima će ‘stručno (pre)suditi’ kazališni redatelj Georgij Paro, dramaturginja Željka Turčinović te kazališni kritičar Andrija Tunjić, ulazi u ‘grand finale’, na Festival zagrebačkih amatera koji ove godine slavi 20 godina postojanja, a na rasporedu je 16. i 17. travnja.

Nagrade ‘Daske koje život znače’, kući će ponijeti nagrađeni za za najbolju predstavu u cjelini, najbolju glumicu, najboljeg glumca i za najbolji originalni tekst ili predložak za igru, a najbolja predstava dobit će i izravnu ulaznicu za 56. Festival hrvatskih kazališnih amatera u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

U širokoj i raznolikoj lepezi prijavljenih dramskih grupa sudjeluju i Kulturno-umjetnička društva (Valentinovo, Oporovec, Ruža Prigorja), dramski studiji mladih domicilnih kazališta i centara za kulturu (Trešnja, Dubrava, KNAP, ZKM, CeKaTe, Kulturni centar Travno, August Cesarec), samostalne dramske grupe (Pluton, Dramci, Budilica, Točka na i, Flafi, Izvor ljubavi, MAK, Ipak, Punkošipak, Dramski studio Sesvete), a pravo su osvježenje dramske skupine studenata (Hrvatskih studija, Fakulteta političkih znanosti, komparativne književnosti, Patafta), kao i Međunarodni centar za umjetnost – Super IAC koji ove godine debitira.

40. SKAZ posjetiteljima donosi i brojna iznenađenja, poput rezanja slavljeničke torte, SKAZ-ovih suvenira i nagrada, kao i opuštenu proslavu jubilarnog SKAZ-a kada će se za DJ-pultom okupiti neke od uspješnih mladih zvijezda koje su nekad upravo na njihovim kazališnim daskama napravili svoje prve glumačke ili redateljske korake. Između ostalog, to su Goran Bogdan, Iskra Jirsak, Marko Cindrić, Petar Cvirn, Jelena Veljača, Miran Kurspahić, Ana Majhenić, Petra Kurtela, Oliver Frljić, Tara Rosandić, Sven Madžarević, Mario Kovač…

Pogledajte raspored predstava po danima!


39. SKAZ
43 predstave na 39. SKAZ-u

Tagged: , , , , , , , , ,