9. Glumački festival u Krapini i po Zagorju

Ovog će travnja Krapina, ali i Hrvatsko zagorje ponovno živjeti s glumcima i kazališnim predstavama! Kroz tri vikenda u Krapini, te niz gostovanja diljem Zagorja, posjetiteljima 9. Glumačkog festivala u Krapini prikazat će se odabrani dramski naslovi i sjajne izvedbe naših poznatih glumaca.GFUK-Bljesak zlatnog zubaU 17 dana (od 1. do 17. travnja) bit će ispričano devet vrhunskih kazališnih priča na dvjema festivalskim pozornicama u Krapini, ali i u 20 dvorana gradova i općina diljem Zagorja. Sve u svemu bit će postavljeno čak 30 izvedbi sjajnih dramskih naslova – od klasične komedije na kajkavskom jeziku kao što je ‘Diogeneš’ do suvremenih monokomedija i satiričnih predstava kao što su ‘Krtice’ i ‘Političar’. Publiku će zabavljati i do suza nasmijavati glumci Peđa Gvozdić, Mladen Čutura, Zlatan Zuhrić Zuhra, Ljubomir i Jan Kerekeš, Ksenija Pajić…

Posveta Ksaveru Šandoru Gjalskom

Ovogodišnji festival posvećen je Ksaveru Šandoru Gjalskom koji je točno prije 130 ljeta napisao poznatu zbirku novela ‘Pod starim krovovima’. Ovaj rado prevođen pisac i miljenik kritičara poznat je u povijesti književnosti kao otac hrvatskog poetskog realizma, a bavio se realističkim oslikavanjem cjelokupnog hrvatskog društva. Istaknute su i njegove romantičarski oblikovane ljubavne priče obogaćene nadasve nadahnutim lirskim opisima pejzaža našega zagorskog zavičaja.

Promocije knjiga i zabavni programi

GFUK-Kaos iza kulisaDvije zanimljive promocije knjiga održat će se u sklopu festivala. Bit će to predstavljanje zbirke poezije Kristine Špiranec ‘Dok me ne razbiješ’ uz prigodno čitanje stihova te glazbeni program. A bit će predstavljena i zbirka poezije Dragutina Domjanića ‘K suncu prosi vsaka roža’ s neizostavnim čitanjem odabranih strofa poznatoga barda te zanimljivim popratnim umjetničkim programom. Dobru atmosferu na festivalu podgrijavat će i Zagorje Brass Quintet, poznati zagorski puhački ansambl koji će prije svake predstave izvoditi teme nadahnute popularnim filmovima, jazzom i zagorskim popevkama.

Sjajne predstave i glumačke izvedbe, popratni zabavni program i promocije odličnih knjiga… Puno je dobrih razloga za posjet ovogodišnjem GFUK-u!

Opširnije na www.gfuk.hr

M. B.

Tagged: , , , , , , , , ,