Andy Warhol u Narodnom muzeju Zadar

Izložba Narodnog muzeja Zadar pod nazivom ‘Enter into My Life – Andy Warhol’ postavljena je u Kneževoj palači od 15. lipnja do 15. rujna, nudeći pogled u intimni svijet američkog pop umjetnika Andyja Warhola (1928.-1987.).Uz osobne predmete (naočale, foto aparat, kaputić , haljinicu s krštenja), dokumente, radove u sitotisku i obilje fotografije iz njujorške Fondacije za vizualnu umjetnost Andy Warhol i Muzeja moderne umjetnosti Andy Warhol iz Medzilaborca (slovačkog mjesta nedaleko sela Mikova iz kojeg su njegovi roditelji Andrej i Julia Warhola emigrirali u Ameriku u kojoj su se rodila njihova tri sina) Rebel Kolektiv osmislio je upečatljivu izložbu kojom je predočio umjetnikovu osobnost i presjek kroz najvažnije cikluse radova.

Ulazna soba posvećena je Andyjevoj majci, čija je crtačka nadarenost vjerojatno doprinijela opredjeljenju njezina najmlađeg sina za umjetnički poziv. Po završetku školovanja za komercijalnog dizajnera, Warhol se bavio ilustracijama dječjih knjiga, nakon čega se javlja ciklusom ‘Cvijeće’ (oslonjenom na fotografije Patricije Caulfield) , čuvenom reklamom za konzervu Campbellove juhe, te portretima slavnih ličnosti (Marilyn Monroe i drugih). Oduševljen stanom Billyja Namea (fotograf koji je dokumentirao društvena zbivanja povezana s Warholom) vlastiti atelje pretvara u kultno okupljalište ‘Factory’ (Tvornica), obljepljujući zidove srebrnim folijama i ogledalima (1963.-1970., tzv srebrne godine).

Posljednja, šesta soba posvećena je Warholovoj fascinaciji smrću (fotografije s lubanjom ili grafike s prikazom električne stolice), te su zidovi obojeni crnom bojom, kao što je dvorana posvećena ‘Tvornici’ obojena srebrnom ili ona sa slavnim ličnostima ružičastom. Svaki pojedini dio Warhalova života i rada smješten je u izložbenu dvoranu odgovarajuće boje, pa se tako može pratiti kako njegov rad, tako i njegova životna uvjerenja: sve je roba i svatko želi svojih 15 minuta slave (15 minutes of fame).

Olga Vujović

Tagged: , , , , , , ,