Ante Tomić predstavio roman Veličanstveni Poskokovi

‘Ja sam šund pisac i volim priče s happy endom’, kazao je splitski književnik Ante Tomić predstavljajući svoj šesti roman ‘Veličanstveni Poskokovi’ (Hena com) u kući za umjetnost i ljude Lauba.
Marina Vujčić, Ante Tomić i Vinko Brešan‘O vremenu opasnom i banalnom, o svijetu u kojemu vlada krupni kapital progovara Tomić u svome romanu služeći se svim mogućim nedpouštenim sredstvima’, rekla je u uvodnom dijelu promocije spisateljica i urednica knjige ‘Veličanstveni Poskokovi’, Marina Vujčić.

Za razliku od prethodnog romana ‘Čudo u Poskokovoj Dragi’, čija se radnja zbiva u ruralnoj sredini, Tomićevi novi Poskokovi u ovom trileru s ljubavnim zapletom žive i vladaju Zagrebom.

‘Roman sam pisao u gostima, a boravak u hotelu najbolji je za pisanje. Ne možete gledati televiziju, jer ga plaćate’, rekao je Ante Tomić koji je, osim u Zagrebu, neke dijelove svoga romana napisao u Banatu, Tučepima i Supetru na Braču.

Jedan od predstavljača ‘Veličanstvenih Poskokovih’ bio je i redatelj Vinko Brešan, koji je u romanu odmah prepoznao sjajan filmski scenarij.

‘Uživao sam biti mali dječak dok sam gutao poglavlje za poglavljem romana. Tomićev humor nam je blizak, beskrajno je uvjerljiv i pitak za čitanje. I da nisam vidio korice ove knjige, prepoznao bih ga zbog tog specifičnog stila’, kazao je Brešan.

Ante Tomić-LaubaU dosadašnjim Tomićevim romanima, pa tako i u ovom posljednjem, u velikoj mjeri vidljiva je njegova sklonost ljubavnim zapletima i sretnim završecima.

‘Nisam dovoljno siguran u svoj talent da bih napisao dobar nesretan završetak’, kaže Ante Tomić. ‘Koji put me takve priče naljute, ne očekujem ih i osjećam se kao da me netko prevario. Rijetko kad sam vidio sjajno djelo s dobrim nesretnim krajem. Ja sam šund pisac i volim priče s happy endom.’

O tome koliko je hrabrosti bilo potrebno za pisanje romana ‘Veličanstveni Poskokovi’, što je zapisao i Ivo Štivičić na njegovim koricama, Tomić kaže: ‘Ja sam jedno kukavno biće i ne mislim da treba hrabrosti da se ovako nešto napiše. Sve što sam do sada radio, a posebno tu mislim na svoje tjedne kolumne, vodilo je ovome romanu. Žanrovske priče ne događaju se u stvarnosti. Mogu uzeti samo komadiće života i taj mali mozaik izgraditi u priču, a to su sve ljudi koji su se rodili u mojoj glavi. No veseli me ako ih čitatelji katkad prepoznaju.’

Nakon Zagreba, roman ‘Veličanstveni Poskokovi’, čije je prvo izdanje već rasprodano, bit će predstavljen i na splitskoj Pjaci, 20. prosinca u 12 sati.

Renata Cisar / Foto: Hena com


Pročitajte još: Ante Tomić: Veličanstveni Poskokovi


 


Tagged: , , , , , , , , , ,