Bookmark: Drago Jančar – Noćas sam je vidio

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovu priliku odabrao je knjigu Drage Jančara ‘Noćas sam je vidio (Meandarmedia, 2012.).

Damir Vujnovac 2‘Noćas sam je vidio, kao da je živa.’

Pet priča o istom vremenu i ljudima vodi nas na kraj tridesetih godina prošloga stoljeća i vraća u vrijeme rata i nesigurnosti, ali i ljubavi. Bile bi to možda obične ratne ili ljubavne priče, kad ne bi sve govorile o istoj osobi, o istim događajima, svaka ispričana iz usta drugog sudionika tih događanja.

Bilo da je riječ o oficiru poražene kraljevske vojske, majci, njemačkom liječniku, sluškinji ili partizanu, te su priče izvedene iz dubine bića svakog od njih. Drago Jančar uistinu ulazi ne samo u oči likova iz čijeg ‘ja’ progovara, već i u njihov mentalni sklop, njihovu profesiju, sjećanja i strahove. Toliko detaljno poznaje svoje likove da se čini kako je živio život svakoga od njih, dok su oni živjeli uz Veroniku, junakinju ovog romana.

Drago Jančar - Noćas sam je vidioDuge Jančareve rečenice kao da su izišle iz vremena o kojima pripovijedaju, iz događaja koji ostaju zauvijek zapisani u tužnoj povijesti naših predaka. Besprijekoran stil, uz koji svakako treba pohvaliti prevoditeljicu sa slovenskog jezika Nedu Fanuko, donosi nam roman kojem je teško pronaći i najmanju zamjerku. Kombiniranje sjećanja i pripovijedanja u sadašnjem trenutku savršeno teče, uz neprestano čitateljevo iščekivanje novih vijesti o davno svršenim događajima.

Ljubav i rat nepresušne su teme i vječna inspiracija mnogim autorima, no besmisao rata i vrijednost trenutka ljubavi ovaj autor pretvara u sjajnu zvijezdu na nebu slovenske, ali i regionalne, književnosti.

Dok se dozirano, korak po korak, približavamo istini, konačnom saznanju što se dogodilo s junakinjom koju smo zavoljeli, Jančar nas uspijeva voditi putem koji je zamislio i proizvesti u nama strast, mučninu, sjetu i strah. On znalački upravlja osjećajima čitatelja zarobljenog u igri besmisla kakvu samo ratovi mogu izazvati. Svojim likovima daje dubinu stvarnih osoba koje upoznajemo kroz njihova djela i misli.

Bogatstvo izvedbe Drage Jančara ogleda se i u tome što smo i Veroniku tako dobro upoznali, a da nismo ni čuli njenu stranu priče. Autor je učinio da je i mi doživimo, poput onih koji su nam njenu priču ispripovijedali.

‘Kada noću pogledam u zvjezdano svibanjsko nebo, često se upitam gleda li i ona u te zvijezde.’


Meandarmedia-ljeto
Noćas sam je vidio


Tagged: , , , , , , , , , ,