Bookmark: Matilda Mance – Nijemi svjedok

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovu priliku odabrao je knjigu Matilde Mance ‘Nijemi svjedok’ (Modernist, 2008.).

Damir Vujnovac 2‘Predstava može početi’

Kako muškarce privući prvom rečenicom?
Ovako: ‘Gol, goool, gool!!’

Kad kriminalistički roman započinje nogometom i graničnim prijelazom, dobrim automobilom i javnom kućom, a autorica je Matilda Mance, to obećava dobru priču, s puno životnih detalja i sočnim zapletom. Nesretni slučajevi, droga i ubojstva dodatni su začini koji situaciju čine napetijom.

Po starom dobrom običaju, autorica nije niti jedan detalj ostavila neiskorištenim. Svaka sitnica ima svoju svrhu, baš kao i u stvarnom životu. Njeni likovi upravo se i doimaju stvarnima, a radnja ni u jednom trenutku ne bježi od moguće realnosti i ostaje čvrsto na zemlji u svim proizvedenim situacijama.

Matilda Mance-Nijemi svjedokPisan jednostavnim stilom (što nikako nije jednostavno), svakodnevnim uporabnim jezikom, ovaj krimić lako je čitljiv iako je daleko od lakog štiva. Zainteresiran čitatelj s nestrpljenjem iščekuje nove stranice i rasplet situacije, iako je od početka jasno tko je tu dobar, tko loš, a tko zao. Pravila struke dosljedno su poštovana, što proizlazi iz bogatog spisateljičinog pravosudnog iskustva, kao i vladanja širokim vokabularom.

Zanimljivo je mjestima opisanim u romanu prispodobiti lokacije koje poznajemo iz bliže okolice, susresti starog prijatelja – inspektora Borisa Magića, kao i prepoznati neke situacije iz ne tako davne prošlosti. Primjetno je ‘žensko oko’ kroz koje vidimo likove, kombinirajući njihov fizički izgled s detaljima istrgnutim iz njihove psihe. Matilda Mance znalački koristi svoj osjećaj za bitno i izbjegava gubljenje u nepotrebnom.

Situacija se zahuktava približavanjem kraju romana i vuče na još, dok nenadano ubačeni detalji produljuju napetost i neizvjesnošću stvaraju užitak čitanja. Ovaj dobar krimić jamči kvalitetno provedeno vrijeme uz knjigu i daje još jednu životnu lekciju citiranu za kraj:
‘Zločin se ne isplati – potvrdilo se to i ovaj put!’

Tagged: , , , , , , , ,