Branka Cvitković: 40. obljetnica karijere

U utorak, 20. siječnja (14 sati), u foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu bit će upriličeno druženje s nacionalnom prvakinjom Drame HNK, Brankom Cvitković, u povodu obilježavanja njezine četiri deteljeća bogate umjetničke karijere kontinuirano povezane uz HNK.  Uz prigodnu izložbu, o njezinu umjetničkom angažmanu govorit će kolege i prijatelji.
Branka CvitkovićMi glumci stalno smo pred ispitom publike. Svaka nova uloga novi je izazov i uvijek se počinje iznova.
Branka Cvitković

Nakon punih 40 godina koje je provela na pozornici HNK u Zagrebu, nacionalna prvakinja Branka Cvitković odlazi u mirovinu. U svojemu dugom glumačkom stažu, samo na daskama zagrebačkoga HNK-a, od 1973. odigrala je stotinjak uloga. Još kao studentica nastupala je u predstavama iznimnih redatelja poput Vlade Habuneka, Dine Radojevića, Joška Juvančića, koji su u mladoj glumici prepoznali veliku umjetnicu i intelektualku, koja se studiju glume posvetila nakon završenoga studija književnosti na Filozofskome fakultetu. Ulogom Marije Antonovne u Gogoljevu ‘Revizoru’ ušla je u stalni angažman Drame HNK u Zagrebu, kojoj je ostala bezrezervno odana cijeli radni vijek. Tijekom godina odigrat će brojne uloge od kojih će mnoge ući u antologiju hrvatskoga glumišta.

Branka Cvitković-ZagrepčankaLegendarna ‘Zagrepčanka‘ Branislava Glumca donosi joj kultni status. Tom je ulogom odrazila duh vremena i dugo ostala simbolički označena kao figura moderne mlade žene s kraja sedamdesetih godina prošloga stoljeća, istodobno samosvjesna, samosvojna ali i krhka. Već na početku svoje karijere profilirala se kao glumica izrazita smisla za karaktere i grotesku, izvanredno balansirajući između tragičnoga i komičnoga – uvijek neobična i drugačija, Branka Cvitković koja nikada ne pristaje na kalupe i prokušana rješenja, dok širinu svojega umjetničkog izraza upotpunjava muzikalnošću i pjevačkim darom.

Za svoj umjetnički rad dobila je brojne nagrade, a 40 godina aktivne karijere na hrvatskim pozornicama, proslavila je ulogom Jozefine u ‘Unterstadtu’ Ivane Šojat Kuči u osječkome HNK u režiji Zlatka Svibena.

S velikim entuzijazmom Branka Cvitković rado i često surađuje s mladim umjetnicima, a osjetljiva na titraje vlastita vremena obilježila je i mnoge praizvedbe hrvatskih tekstova. Rad s mladim ljudima za nju predstavlja izvor glumačke vitalnosti i neprekidnoga umjetničkog dijaloga, pa tu sklonost razvija i kao profesorica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, ali i novom ulogom, odnosno angažmanom redateljice u kojoj prošle sezone debitira u osječkome HNK-u s predstavom Navještenje Paula Claudela. Od početka ove akademske godine Branka Cvitković docentica je i voditeljica Odsjeka glume novoosnovanoga studija glume pri Sveučilištu DIU Libertas.

Brojne uloge Branka Cvitković kreirala je i izvan matične kuće, pa je svojim glumačkim interpretacijama obilježila mnoga Histrionska ljeta, Dubrovačke ljetne igre, pulski INK, zagrebački Teatar &TD, a snimila je i velik broj filmova i tv drama. Iako iznimno angažirana u mnogim segmentima kazališnog djelovanja, svoju je bogatu karijeru kontinuirano gradila odano služeći zagrebačkom HNK-u i ansamblu Drame, jadnako aktivna čitav radni vijek, a vjerojatno će tako nastaviti i dalje svojim sudjelovanjem u predstavama ali i preko mladih umjetnika koje je obilježila svojom nepresušnom energijom i specifičnom scenskom karizmom te vječnom radoznalošću.

HNK

Tagged: , , , , , , , , ,