Cankarevi dani u Slovenskom domu

Manifestacija ‘Cankarevi dani’ počela je u Slovenskom domu u Zagrebu koncertom šansona ‘Črtice v štiklce ali če Cankar bi popevke zlagal’.U povodu 100. obljetnice smrti slovenskog književnika Ivana Cankara do 13. prosinca u Zagrebu održat će se razni događaji: izložbe, filmske i glazbene priredbe te literarne večeri.

Na dobro posjećenom otvorenju ‘Cankarevih dana’, ljubljanski kantautor Bor Seušek predstavio je glazbene interpretacije njegovih djela. Nakon glazbenog programa prikazan je igrano-dokumentarni film ‘Cankar’ u režiji Amira Muratovića, koji je stvorio priču o najznačajnijim događajima u povodu obljetnice Cankareve smrti. Jedan od najvažnijih slovenskih pisaca preminuo je u Ljubljani 11. prosinca 1918. godine.

U suradnji s Modernom galerijom, u Slovenskom domu je otvorena je i izložba fotografija Stanka Vrtovca (Maribor, 1947.-Zagreb, 2017.), koje je galeriji darovao njegov brat Saša Vrtovec. Izložene su fotografije koje su bile dio izložbe ‘Snaga tišine’, održane u ožujku u Studiju Moderne galerije Josip Račić.

Zahvaljujući inicijativi nekolicine Vrtovčevih prijatelja, među kojima su fotografi Ivan Posavec i Vladimir Vučinović Čarli te donaciji njegova brata, fotografije Saše Vrtovca mogu se pogledati u Slovenskom domu do 12. prosinca.

T. R.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,