Canopy by Hilton: Hotel s knjigom

U zagrebačkom hotelu Canopy by Hilton predstavljena je knjiga ‘Canopy by Hilton hotel book’, koja je označila posljednju fazu, točnije davanju života projektu i nakon njegova završetka. Knjiga, baš kao i hotel čuvaju od zaborava industrijsku i kulturnu povijesti Zagreba, odnosno njegova dijela koji se proteže uz Branimirovu ulicu, a služi i kao vječni podsjetnik.Za dizajn knjige zaslužni su dizajneri samog hotela, Dean Franić i Saša Šekoranja iz Studija Franić Šekoranja, tekstove je napisala Željka Zrnić, dok su fotografije rad nekoliko autorskih fotografskih timova. Duško Vlaović, Karla Jurić i Matej Jurčević te Sanjin Kaštelan omogućili su da se knjiga koloristično podudara s interijerom hotela.

‘Uvijek je lijepo vidjeti život nekog projekta nakon završetka, koliko je to blizu slici koju smo stvarali i zamišljali u dizajnerskom procesu… kako je zaživio prostor, kako se ljudi ponašaju, odnosno osjećaju u njemu i promatrajući sve to u slučaju Canopyja mislim da ništa ne bismo promijenili. Ova knjiga je upravo zato točka na i, jer najbolje prikazuje život hotela, od procesa nastanka ideje do života hotela danas i to svih njegovih aspekata, gostiju, zaposlenika, hrane, koktela, dizajna i umjetnosti, jedno cjelovito iskustvo kojem svi mi težimo kad dođemo u neki novi grad ili zemlju’ rekao je Dean Franić iz Studija Franić Šekoranja.

Drago mi je da sam imala priliku raditi na knjizi s tako kvalitetnom ekipom, i da smo uspjeli u kratkom roku napraviti tako kvalitetan proizvod. Drago mi je jer ovu knjigu gledam kao neku vrstu usporenog making of videa, prepunog fotografija, misli i ideja koje su se u Studio Franić Šekoranja provlačile kroz proces’, izjavila je Željka Zrnić.

‘Hilton je ovim projektom pokazao da može i želi biti lider u hotelskom biznisu. Pokazali smo da nam je cilj podizati ljestvicu u dosadašnjim uzusima hotelskog poslovanja, a da ćemo tako i nastaviti svjedoče i naša planirana širenja portfelja. Ova knjiga je vrijedna uspomena na sav rad koji smo prošli zajedno sa Studijom Franić Šekoranja, i ovom prilikom bih im zahvalila’, izjavila je Josipa Jutt, direktorica Hilton hotela.

Najslađe mjesto u kvartu, slavna Union tvornica, samo dvije godine nakon što je otvorena dobila je titulu ekskluzivnog dobavljača slatkiša za dvorove u Beču i Budimpešti. Nekada davno ljudi koji su živjeli u ovom kvartu mogli su osjetiti radost kakvu su drugi mogli samo vidjeti u filmovima o Willyju Wonki i tvornici čokolade. Tek par koraka od hotela, prije više od stoljeća, otvorena je najslađa tvornica u regiji. Električni tramvaj tek je počeo prometovati, a jedna od tramvajskih stanica nalazila se upravo ispred tvornice. Ljudi su prilikom izlaska iz tramvaja bili omamljeni slatkim čokoladnim mirisom koji je izlazio kroz dimnjake i prozore tvornice. U to je vrijeme nastala čuvena nugat čokolada s bademima, lješnjacima i orasima, koja će kasnije postati i danas najpoznatiji hrvatski čokoladni proizvod – Bajadera.

iz knjige, autorica Željka Zrnić

J. G. / Foto: Ivo Trojanović


Tagged: , , , , , , , , , ,