Carmen u HNK-u Split

Na sceni splitskoga HNK pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Dore Ruždjak-Podolski u subotu, 31. siječnja, premijerno će biti izvedena opera ‘Carmen’ Georgesa Bizeta.

Carmen-HNK SplitJedna od najizvođenijih opera u povijesti svjetskih opernih kuća, Bizetova Carmen, počela je svoj kazališni život ogromnim neuspjehom na praizvedbi 3. ožujka 1875. u pariškoj Opera-Comique, uostalom kao i mnoga druga genijalna djela: Verdijeva ‘Traviata’, Puccinijeva ‘Madame Butterfly’… Vrijeme ih je višestruko rehabitiralo i namijenilo im drugačiju sudbinu nego što su je predviđali tadašnji glazbeni kritičari, a u nekim slučajevima i značajni djelovi ondašnje publike.

Niske, skoro animalne strasti i prevrtljivosti Ciganke Carmen, koja iznad svega cijeni vlastitu slobodu, dočarat će nam mezzosopranistica splitske Opere, Terezija Kusanović; Don Josea, tog pokornog kaplara i sina, koji se postupno srozava do bjegunca i krijumčara, a na kraju opere i ubojice, pjevat će Aljaž Farasin. Kao Don Josea, u izvedbama 10. i 12. veljače, splitska publika moći će upoznati novu akviziciju HNK Split, mladog gruzijskog tenora velike budućnosti, Mikheila Sheshaberidzea. U ulozi toreadora Escamilla očekujemo nacionalnog prvaka Ivicu Čikeša, a Micaele, protutežu Ciganki Carmen, pjevat će Valentina Fijačko. Trećom premijernom izvedbom od obnove zgrade HNK Split, i po treći put će ravnati maestro Ivo Lipanović, a kao redateljica, nakon uspješnog postavljanja Puccinijeve ‘La Boheme’ i Hatzeove ‘Adela i Mare’, u splitsku Operu se ponovno vraća Dora Ruždjak Podolski.

HNKS

Tagged: , , , , , , , , ,