David Bowie by Brian Rašić

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu, 2. veljače postavlja izložbu fotografija neprežaljenog glazbenog genija i umjetničkog kameleona Davida Bowieja iz objektiva Briana Rašića u produkciji Festivala Rovinj Photodays.Neposredno nakon smrti glazbene legende Davida Bowieja danima su Brianu Rašiću u Londonu zvonili telefoni s izrazom sućuti mnogobrojnih štovatelja Bowiejeva lika i djela. Svakodnevno svjetski mediji objavljuju Brianove fotografije a vizualizacija audio zapisa dostiže vrhunac.

Ova je izložba multimedijalna priča o Davidu Bowieju kroz objektiv majstora fotografije, obožavatelja rock’n’rolla, čovjeka koji se kamerom družio s Davidom Bowiejem više od dva desetljeća, točnije od 1983. do 2005. godine. Predstavlja jedinstveni pogled u svijet nezamjenjivog umjetnika koji je objavio 25 solo, 9 live i 46 kompilacijskih albuma, pet EP-ja, tri soundtracka, 13 video albuma, 51 spot, 111 singlova i čija popularnost s novim generacijama nimalo ne jenjava.

Uloga fotografa u vizualnoj komunikaciji s jednim od najvećih svjetskih glazbenih performera ima snažan potencijal u razotkrivanju enigme vrlo kompleksne osobnosti zvane David Bowie.

Ako bi postojao termin ‘muzički fotograf’ Brian bi svakako bio prototip istog. Već više od tri desetljeća živi i radi u Londonu, ali i širom svijeta. Osim epiteta na koje je ponosan, a to je prije svega osobni fotograf najveće r’n’r grupe na svijetu The Rolling Stones, Brian voli reći da je ‘foto objektivan’ tj. da surađuje s muzičarima najrazličitijih žanrova. U arhivi posjeduje fotografije koje u mnogome predstavljaju ‘malu povijest muzike’. Od Muddyja Wattersa i Chucka Berryja, utemeljitelja r’n’r, preko manje više svih vodećih bendova popularne muzike kao i solo izvođača, pa sve do Franka Sinatre. Od Dolly Parton u countryju, Metallice u heavy metalu ili Robbieja Williamsa u popu, od Blondie i Kate Bush pa do Beyonce, Rihanne i Miley Cyrus. Rod Stewart ili Bruce Springsteen, Muse ili Coldplay – sve je Brian imao ispred svog objektiva – bilo da su legende ili tek mladi noviji izvođači. Fotografira koncerte Rolling Stonesa od ranih 1980-ih godina. David Bowie osobno ga je angažirao za svoje posljednje nastupe, a David Gilmour (Pink Floyd) za albume i promociju koncerata ‘On The Island’.

MUO


Brian Rasic: Izložba – Farewell Hero: David Bowie
Tagged: , , , , , ,