Dokumentarac o vukovarskom heroju Doktoru

U kinu Metropolis u sklopu zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti održana je premijera dokumentarnog filma ‘Slike iz života ratnika’ Silvija Mirošničenka, za kojeg je vladao golem interes te je zbog toga prikazan dva puta za redom, a mnogi su film odgledali stojeći ili na podu. Film je to o ratnom heroju vukovarske obrane, Ivanu Anđeliću Doktoru.Tihi i skromni ljudi, kao i u brojnim životnim sferama i događajima, uvijek su bili oni preko čijih leđa je prelazila glavnina tereta. Nikad se nisu žalili. Šutjeli bi i radili ono za što su bili uvjereni da trebaju i moraju. Tako je bilo i u Domovinskom ratu koji je ‘iznjedrio’ puno tihih i neprimjetnih momaka koji su uvijek ‘teglili’ i bili srce i duša svoje postrojbe. Zbog te svoje osobine većina ih je široj javnosti ostala nepoznata, a oni ostali heroji suborcima i krugu ljudi koji su ih poznavali.

Doktor slovi za jednog od istinskih ratnih heroja koji se neviđenim žarom borio na nekoliko ratišta i pokazao veliku snalažljivost i hrabrost kakva je karakteristična samo za izuzetne ljude. Doktor je jedan od rijetkih heroja koji je preživio ratni pakao Vukovara.

Ivan Anđelić Doktor svoje korijene vuče iz Rame, pa je vođen željom da sudjeluje u njezinoj obrani, nakon pada Vukovara, došao pomoći svojim velikim ratnim iskustvom. Nakon dolaska, postaje zapovjednik obrane Rame i ustrojava brigadu Rama. Sa svojim suborcima iz Vukovara neumorno prenosi ratna znanja i iskustva na vojnike.

Polovicom lipnja 1992. godine sudjeluje u akciji u kojoj je teže ranjen. Nakon teškog izvlačenja i višesatnog putovanja preko Vran planine, prebačen je u bolnicu u Splitu, gdje je operiran, a nakon toga se liječio dulje vrijeme. Iako ranjavan više puta, odbijao je otići u zasluženu mirovinu, nastavio je karijeru profesionalnog vojnika. Umirovljen je tek nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i preustroja ratnih postrojbi HV-a. Nakon projekcije i dugog, gromoglasnog pljeska koji je prelazio u ovacije, Ivan Anđelić Doktor obratio se publici i održao izuzetno dirljiv govor o svojim suborcima.

Producent filma Antun Ivanković najavio je kino-distribuciju filma diljem Hrvatske i dijaspore, te naglasio kako je ovaj film rađen u minimalnim produkcijskim uvjetima. Prije dvije godina mala jurišna postrojba domaćih filmaša predvođenih redateljem Silvijom Mirošničenkom na poziv Antuna Ivankovića iz Tovarnika, inicijatora cijelog projekta, krenula je u filmsku avanturu zvanu – nezavisni dokumentarni film.

Film je rađen u produkciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba i Udruge dr. Ante Starčević Tovarnik. Tijekom njegova nastajanja film su sufinancirali: Ministarstvo hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemska županija i Općina Tovarnik.

I. Š. / Foto: Nikola Grejza

Tagged: , , , , , , , , , , , ,