Edukativni projekt Richter 100

Ovo je godina obilježavanja 100. obljetnice rođenja Vjenceslava Richtera (Omilje, 1917. – Zagreb, 2002.) jedne od ključnih ličnosti hrvatske umjetničke scene druge polovice 20. stoljeća, čije arhitektonsko i umjetničko stvaralaštvo zauzima značajno mjesto u europskoj povijesti umjetnosti.Vjenceslav Richter bio je majstor povezivanja, vizionar koji je realizirao projekte po čitavom svijetu kao arhitekt, slikar, kipar, scenograf, urbanist i dizajner. U sklopu obilježavanja jubileja, Zbirka Richter (Muzej suvremene umjetnosti), Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, UBU – Udruga bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te Centar za kreativni razvoj ARTMIX najavljuju početak realizacije edukativnog projekta Richter 100 koji se sastoji i odvija u nekoliko faza: prezentacija rada Vjenceslava Richtera kroz stručna predavanja, praktični rad i izložbe radova učenika i studenata.

U projektu će tijekom godine sudjelovati zagrebačke obrazovne institucije Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Škola za modu i dizajn, Akademija likovnih umjetnosti (Slikarski odsjek, Nastavnički odsjek, Odsjek za animirani film i nove medije), Tekstilno-tehnološki fakultet i Zavod za dizajn tekstila i odjeće.

Inspirirani bogatim opusom osebujnog umjetnika, kroz istraživanja i eksperimentiranja, učenici i studenti umjetničkih škola i fakulteta stvarat će radove koji će biti izloženi u izlozima na frekventnim točkama kvarta Črnomerec, prostorima fakulteta i škola koje sudjeluju u projektu, knjižnicama, prostoru Zbirke Richter i Centra za kulturu i film Augusta Cesarca.

Dio rezultata projekta Richter 100 svoje će mjesto pronaći u velikoj retrospektivnoj izložbi Vjenceslava Richtera koja se ove jeseni otvara u Muzeju suvremene umjetnosti.

I. B.

Tagged: , , , , , , ,