Elvisov 80. rođendan uz Stevea Morgansa

U subotu 10. siječnja u zagrebačkom klubu Hard Place proslavit će se 80. rođendan Elvisa Presleya uz svirku jedinog hrvatskog Elvisa – Stevea Morgansa i njegova Golden rock banda. Veliki rockabilly party donijet će i bezbroj Elvisovih hitova s ‘gramofonskih ploča’ klupskog DJ-a.
Elvis Presley-Steve MorgansElvis Aaron Presley (East Tupelo, 8.1.1935. – Memphis, 16.8.1977.) vjerojatno je najpoznatiji rock pjevač svih vremena, a nakon svirke rođenog Zagrepčanina, Stevea Morgansa, mnogi će reći ‘Kralj je živ!’ Morgans godinama zabavlja domaću i stranu publiku izvođenjem hitova Elvisa Presleyja. I dok imitatori oponašaju Elvisove scenske pokrete, kopiraju način odijevanja i glas, Steve Morgans nešto je sasvim drugo. Zbog svog umijeća uvršten je među pet najboljih Presleyevih interpretatora u svijetu. Steveova karijera počela je 1991. pobjedom na europskom natjecanju Elvisovih interpretatora kada su publika i žiri bili oduševljeni njegovom izvedbom. Iako nastupa na pozornicama diljem svijeta domaćih je nastupa imao nažalost malo, pa je ovo dobra prilika da ga vidite i čujete.

Steve MorgansPokojni Boško Petrović je rekao: ‘Steve, ti nisi pjevač, ti si šoumen – znači, ti si kompletan čovjek’. A kad to Boško Petrović kaže, onda budite sigurni da se radi o izvrsnom izvođaču. Steve Morgans je jedan od rijetkih Zagrepčana koji je imao priliku gledati Elvisa uživo kad mu je bilo deset godina. Rođen je u Zagrebu, odrastao u Londonu, a zbog ljubavi prema glazbi preselio se u Njemačku gdje je ostvario karijeru. Njegov mu je osebujan glas osiguravao financijska sredstva za život, a otkako je 1991. pobijedio na europskom natjecanju Elvisa, ljudi ga nisu prestajali moliti da izvodi pjesme ‘Kralja’ rock ‘n’ rolla. Od tada je nastupao u Las Vegasu, Londonu, Frankfurtu, Münchenu, Berlinu…

Elvis je često nazivan ‘Kraljem Rock and Rolla’ ili samo ‘Kraljem’. U javnosti je počeo pjevati s 13 godina na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memphisu. S 18 godina je napustio školu i poželio raditi kao portir u kinu i kao vozač kamiona. Prvu pjesmu snimio je kao rođendanski dar majci. Prvu ploču izdao je 1954. godine. Njegov uzlet započinje sredinom 1950-tih hitovima ‘That’s All Right Mama’ i ‘Heartbreak Hotel’, a najuspješnije mu je razdoblje od 1960. do 1975. godine u kojem je izdao 52 ploče i još za života ih prodaje oko 600 milijuna komada. Godine 1975. nastupaju ozbiljni zdravstveni problemi, dijabetes, gastritis, a pridružuje se i droga o kojoj je kralj postao ovisan. U travnju 1977. doživljava srčani udar, ali ne mijenja način života. No, 16. kolovoza 1977. Elvis pada u duboku komu zbog prevelike količine droge. Liječnici mu pokušavaju spasiti život – ali ne uspijevaju. Elvisova smrt potresla je milijune obožavatelja koji su se odmah sjatili u Graceland da velikanu odaju posljednju počast. Još za života postao je legenda potukavši sve rekorde: u dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 tjedana.

H. P.

Tagged: , , , , , , , , ,