Eric Leonardson: Ambijentalni koncert Springboard

U sklopu svoje svjetske turneje koja obuhvaća gostovanje i nastupe s brojnim glazbenicima i soundartistima u europskim gradovima – Hamburgu,  Frankfurtu, Ljubljani, Pragu, Beogradu – multimedijalni umjetnik iz Chicaga, Eric Leonardson, nastupit će 12. lipnja u Zagrebu, u Izložbenom salonu ‘Izidor Kršnjavi’ u sklopu ŠPUD-a.
Eric LeonardsonU 11 sati održat će predavanje namijenjeno prvenstveno učenicima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, a u 20 sati izvest će jedinstveni ambijentalni koncert pod nazivom ‘Springboard’. Projekt je dobio naziv po instrumentalnoj ploči springboard koju je ovaj vrhunski glazbenik i soundartist sam osmislio i izradio 1994. godine. Ovaj inovativni elektro-akustični instrument  koji posjeduje bogatstvo zvučnosti i izvedbenu predanost koja nadahnjuje, a splet akustičnih improvizacija i virtuozna izvedba dovode do samog vrhunca zvuka, mentalnih, osjetilnih percepcija, valova i dimenzija, oduševit će sve ljubitelje soundarta i posjetitelje Salona koji žele doživjeti ovaj izuzetni produkcijski  audiovizualni događaj. Projekt organizira i provodi umjetnička platforma Organizam (UBU-Udruga bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, SINTOMENT – udruga za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture, kreativni studio Babushke i arhitektonska grupa Nefunkcionalni Most), u suradnji s Cona Zavodom iz Ljubljane. Ulaz je besplatan.

Eric Leonardson je skladatelj, soundartist, dizajner zvuka, izumitelj instrumenta, vizualni umjetnik i učitelj. Stekao je Bachelor of Fine Arts, na Northern Illinois University 1980., a Master of Fine Arts na SAICu 1983. Posvetio je svoju profesionalnu karijeru na neobičan pristup zvuku. Njegov instrumentarij ima širok spektar  tekstura, atmosfere i mikrotonova. Izvanredni je profesor na Odsjeku za zvuk na ‘School of Art Institute of Chicago’. Leonardson je predsjednik Svjetskog Foruma za Akustičnu ekologiju, osnivač i dopredsjednik  Midwest društva za Akustičnu ekologiju te izvršni direktor ‘World Listening Project’. Kao izvođač, skladatelj i dizajner zvuka, Leonardson stvara zvuk i glazbu u suradnji s teatrom ‘Plasticene’ (1995.-2012.). Uz ‘Springboard’ intrumentalnu ploču koju je sam osmislio i izradio 1994. godine, Leonardson snima, izvodi performanse, koncerte s glazbenicima i umjetnicima zvuka diljem svijeta – projekt pod nazivom ‘Springboard’. Ko-urednik je brojnih glazbenih izdanja: Ways of Listening, Figures of Thought: A Festschrift for R. Murray Schafer On the Occasion of His 80th Birthday. U 2015. objavljuje članke u  časopisima: The Journal of Radio & Audio Media, The Conrad Grebel Review, and Journal for Urban Cultural Studies.

G. B.

Tagged: , , , , , , , , ,