Europski dan parkova: Okusi prirode

Na Europski dan parkova, koji se obilježava na današnji dan, WWF podsjeća na važnost nacionalnih parkova i parkova prirode koji su oaze iskonske i netaknute prirode te kulturnog krajolika. Posjet takvim zaštićenim područjima najbolji je način da se očuvanje i zaštita prirode na najizravniji način približe javnosti.
Lonjsko Polje -park prirodeEuropski dan parkova proglasila je 1998. godine EUROPARC Federacija kako bi preko raznih manifestacija i drugih aktivnosti javnost upozorili na značajnu ulogu zaštićenih područja i njihove vrijednosti. Slavi se 24. svibnja, jer je tog dana 1909. godine u Švedskoj osnovano prvih devet nacionalnih parkova u Europi, što je označilo početak intenzivnije zaštite prirode na našem kontinentu. Ove se godine obilježava pod motom ‘Okusi prirode’.

‘WWF Adria velik fokus svog rada stavlja na suradnju sa zaštićenim područjima, kako u Hrvatskoj, tako i u regiji. Kroz program Zaštićena područja za prirodu i ljude, koji provodimo u parkovima Dinarskog luka u osam zemalja od Slovenije do Albanije, promičemo multifunkcionalnu ulogu zaštićenih područja kroz održivo upravljanje prirodnim resursima. Zaštićena područja imaju značajnu ulogu u društvenom i gospodarskom razvoju lokalnih zajednica, poslovnog sektora, ali i stanovništva u cjelini. Drago nam je da je upravo predstavljanje i prepoznavanje dobrobiti koje zaštićena područja nude lokalnom stanovništvu glavna tema ovogodišnjeg Europskog dana parkova’, ističe Martin Šolar, direktor WWF Adria.

Zaštićena područja nisu važna samo zbog jedinstvenosti prirodnih ljepota i biološke raznolikosti, već su vrlo značajna i zbog dobrobiti koje pridonose cjelokupnom društvu. Hrana i zdravlje sve su važnija tema pa tako i slogan ovogodišnjeg Europskog dana parkova naglašava važnost lokalnih proizvoda te integraciju prirode, ljudi i gastronomije. Na današnji dan u 23 zemlje Europe uključujući Hrvatsku bit će organizirano više od 300 događanja u zaštićenim područjima.

P. B.

Tagged: , , , , , , , ,