Festival mladih vinara – Vinski univerzum

U Zagrebu je, u hotelu Dubrovnik, prvi put održan zanimljiv i poseban vinski događaj – 1. Vinski univerzum – koji je okupio mlade vinare i posjetitelje od 18 do 35 godina.

Vinski univerzum izazvao je veliko zanimanje publike i vinara vjerojatno zato što je to prva obrazovno-promocijska vinska priredba u Hrvatskoj namijenjena mladima. Svaki mladi vinar imao je i poseban zadatak: edukaciju posjetitelja o kulturi umjerenog uživanja vina te predstavljanje vinarije kroz odabranu temu. Svoja vina i vinarije predstavilo je 27 mladih izlagača (22 hrvatska, 4 slovenska i jedan iz BiH).

Bili su prisutni i osnivači Vinskog univerzuma Ljubljana, a nazočnima se obratila direktorica festivala, mlada vinarka Špela Štokelj: ‘Prije pet godina, nekoliko nas, mladih vinara poželjelo je napraviti vinski događaj samo za sebe i osmislili smo Vinski univerzum. Nastao je sa željom da se tradicija vinogradarstva i vinarstva Slovenije te širenje znanja o kulturi ispijanja vina predstavi mladoj generaciji. Prošle smo godine, u prosincu, doživjeli svoje 5. izdanje s čak 44 mlada vinara – izlagača i preko 700 posjetitelja. Iz godine u godinu smo sve popularniji – i veseli nas da je naša ideja prešla granice. Zahvaljujemo zagrebačkoj ekipi, na čelu s prof. Marijom Vukelić koja je, u vrlo kratkom vremenu i uz pomoć prijatelja, mladih vinara i ambasadora Vinskog univerzuma, Dominika Anđelinija i Tatjane Hažić, uspjela organizirati ovako dobar događaj, a uz pomoć Kluba studenata Agronomskog fakulteta proširiti vijest o događaju među studentskim grupama i udruženjima te tako i privući velik broj mladih posjetitelja.

Organizatori: Rado Stojanovič, Marija Vukelić, Špela Štokelj, Uroš Stojanovič i Dino Šimunec

‘Snažnu edukativnu notu festivala dao je Hrvatski sommelier klub (HSK) koji je sudjelovao s dvije besplatne radionice, u cijelosti popunjene mladim ljudima željnim znanja. O terroiru i različitim vinima sorte malvazija govorio je Darko Lugarić, a u osnove sljubljivanja hrane i vina mlade je uveo Mario Meštrović.

Ususret festivalu, dva sata bila suposvećena susretu B2B za medije, ugostitelje i profesionalce u vinskom svijetu, koji su mogli upoznati vinare i kušati neka vina koja dosad nisu te dogovoriti suradnju i poslove. Potom je vinski svijet mladih ostao je mladima da se sami u njemu organiziraju, razgovaraju i u njemu uživaju. Organizirana je i simpatična nagradna igra s izvlačenjem kupona pred sam kraj priredbe. Izabran je vinar s najljepšim očima – Marijo Carić iz hvarske vinarije Bell’Iakov; najbolje je točio vino Branimir Turk iz vinarije Antunović, a vino koje je jednog mladog posjetitelja oborilo s nogu bio je Škrlet vinarije Voštinić-Klasnić. Na festivalu je u veseloj atmosferi vina kušalo i družilo se oko 250 mladih posjetitelja, uz pedesetak predstavnika medija i B2B zajednice.

P. R. /Foto: Julio Frangen

Tagged: , , , , , , , , , ,