Filozofija danju i noću

Tri zagrebačka kulturna instituta (Francuski institut, Goethe-Institut Kroatien i Multimedijalni institut) 14. i 15. prosinca u Zagrebu organiziraju 24-satno događanje naslovljeno ‘Filozofija danju i noću’.
Filozofija danju i noćuOvaj je događaj organiziran u okviru obilježavanja 50. obljetnice Elizejskog sporazuma poznatog i pod nazivom ‘Prijateljski sporazum između Francuske i Njemačke’. Tijekom godine održana su brojna događanja diljem svijeta koja su isticala snagu i povijest francusko-njemačke veze i slavila 50 godina mira i prijateljstva.

‘Filozofija danju i noću’ je zamišljena kao kratki ali intenzivni nagovor i upoznavanje sa filozofijom – u različitim formatima i medijima.

Središnji segment programa čini kolokvij ‘Misliti-sa’. Trojica istaknutih i međunarodno zapaženih filozofa (Alexander García-Düttmann, Marc Crépon i Peter Szendy) izlagat će o odnosu francuskog i njemačkog mišljenja kao pitanju koje je bitno odredilo izgled suvremene filozofije, pa i na svjetskoj razini. Pored uže zahvaćenih filozofskih tema, rad sve trojice sudionika doticao se pitanja politike (ne)prijateljstva, rata i mira te kozmopolitanizma, što će biti važna točka u diskusijama.

Pored ‘klasičnog’ govornog formata filozofskog skupa održat će se i speed-dating ‘Sve što ste htjeli znati o filozofiji…’, a u formi sesije će biti predstavljen inovativan i zabavan projekt ‘Kant za pod ruku’, koji misaone konstrukcije čuvenog filozofa približava 21. stoljeću.

Dan će postati noć na ponoćnoj projekciji filma ‘Povijest moje smrti’ španjolskog redatelja Alberta Serre, pobjednika ovogodišnjeg filmskog festivala u Locarnu. Filmski susret Casanove i Drakule, pitanje nasilja i revolucije, starog i novog bit će iduće jutro povod za ‘filozofski doručak’ s Gilom Anidjarom koji se bavi poviješću krvi kao polazištem jedne bespoštedne kritike kršćanstva.

A da ne ostane sve na govoru i slikama (filozofije) pobrinut će se Barbara Morgenstern koja će na koncertu svojom berlinskom, slatkom tišinom obaviti ‘Filozofiju danju i noću’.

IFH

Tagged: , , , , , , , , , , , ,