Galerija Kranjčar: Ciklus izložbi Mentor – sljedbenik

Izuzetan ambijent Galerije Kranjčar na zagrebačkom Kaptolu započinje novi umjetnički ciklus pod nazivom ‘Mentor – Sljedbenik’ koji je na tragu dosadašnjeg rada usmjerenog na integraciju višeznačnih aspekata društvenog djelovanja. Tržišno-gospodarstvenu orijentaciju poduzetništva veže uz umjetničko stvaralaštvo, a u postojećim kulturno-socijalnim okolnostima naglasak ovoga puta stavljamo na komunikacijsko edukacijski aspekt.
Galerija KranjčarCiklus deset samostalnih izložbi suvremenih hrvatskih umjetnika pod radnim nazivom ‘Mentor – sljedbenik’ po inicijalnoj ideji Elvire Kranjčar razradili su Mladen Lučić, muzejski savjetnik Muzeja suvremene umjetnosti Istre (mentor) i Leila Mehulić (sljedbenik), kustosica Muzeja Mimara. Prva izložba je ‘Ivo Gattin – Eugen Feller’, koja će biti otvorena u četvrtak, 5. ožujka (20 sati).

Odnos mentor-sljedbenik nipošto se ovdje ne smije shvatiti isključivo kao odnos profesor – učenik, mada će ova serija od deset izložbi sigurno imati i takve primjere. Pod pojmom mentor ovdje se prvenstveno misli na osobu, ne nužno iz likovnog svijeta, koja je svojim djelovanjem ili dijelom svog opusa umjetnička ili životna inspiracija autoru koji barem jednim djelom stvara pod duhovnom aurom ili inspiracijom svog trenutnog ili stalnog uzora.

Predviđeno je da ciklus ovih desetak samostalnih izložbi započne u ožujku, a završi u srpnju tako da bi svaka izložba trajala desetak dana. Nastojalo bi se da ciklus bude raznovrstan kao po samom izboru para tako i po izražajnom mediju (slikarstvo, kiparstvo, fotografija, video, performance, film…). Nakon svakog otvorenja (svaki drugi tjedan) recentna izložba bi se mogla razgledati u idućih desetak dana nakon čega kreće priprema za sljedeći event. Jedina iznimk bili bi ‘Fragmenti’ koji bi se održali u svibnju i napravili određenu pauzu unutar ciklusa.

P. R.

Tagged: , , , , , , , , , , ,