Gnothi Seauton: Dokumentarac o Kostelićima

Svjetska pretpremijera dokumentarnog filma Brune Kovačevića ‘Gnothi Seauton’, koji obrađuje temu nevjerojatnog uspjeha obitelji Kostelić, oduševila je i dirnula publiku u zagrebačkome Branimir centru.Kostelići-film-Gnothi SeautonOsim glavnih protagonista ovog potencijalnog oskarovskog hita – Janice, Ivice i Gipsa, pažnju medija na ovoj svečanoj pretpremijeri plijenili su mnogi velikani hrvatskog sporta, te brojni političari i domaće poznate osobe. Emotivne govore održali su Kostelići, autor, redatelj i montažer filma.

Dirljivu priču nepokolebljive obitelji Kostelić, prepunu odricanja, sportskih trijumfa, teških padova, ali i mnoge detalje iz njihovih života, iskusno novinarsko oko Brune Kovačevića kamerom je hvatalo čak 23 godine. Za uspjeh filma ‘Gnothi Seauton’ zaslužan je i čitav tim stručnjaka koji je Bruna pratio kroz njegov rad na ovom dokumentarnom filmu – redatelj Ranko Varlaj, montažer Robert Petrinec, direktor fotografije Siniša Galar i mnogi drugi. Nakon uspješne hrvatske projekcije, priča o obitelji Kostelić kreće u pohod na svjetska velika platna. Film će se prikazati na dvadesetak svjetskih filmskih festivala, a kandidirat će se i za filmsku nagradu Academy Award Oscar 2016. godine u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma.

Svečana pretpremijera uzvanike je ostavila bez daha, a neke i u suzama, i to ne samo zbog dirljive priče, već i zbog načina na koji je snimljena i prezentirana. Priča koja prati Janičin, Ivičin i Gipsov životni put – nevjerojatne sportske uspjehe koje su postigli, ali i bitke koje su u životu borili, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Obitelj Kostelić na pozornici se zahvalila prvenstveno mami Kostelić, a potom i cijeloj sportskoj ekipi koja ih je pratila čitav život, pozvavši ih svih da im se pridruže na pozornici, te svima ostalima koji su ih podržavali i pomagali kada im je bilo najteže.

T. B.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,