Grad djevojaka: Roman o kazališnom glamouru New Yorka

U izdanju VBZ-a objavljen je roman ‘Grad djevojaka’ Elizabeth Gilbert, autorice svjetskih bestselera ‘Jedi, moli, voli’ i ‘Signatura svih stvari’. Ovim se romanom vraća u kazališni svijet New Yorka 1940-ih i 1950-ih godina koji pršti glamurom, avanturama i putenim aferama.Godina je 1940. Devetnaestogodišnju Vivian Morris upravo su izbacili s elitnog ženskog koledža Vassar. Roditelji je šalju u New York k teti Peg, koja vodi posrnulo kazalište na Manhattanu – Teatar Ljiljan. Tu Vivian otkriva boemski način života i potpuno je očarana šarolikim, nesputanim i nekonvencionalnim svijetom. Ondje uči što znači biti drugačija. Ona i kazališne zabavljačice, mlade, glamurozne i nerazdvojene, osvajaju grad.

No, kad Vivian učini pogrešku koja je izazvala velik skandal, njezin život potpuno se preokreće i trebat će joj godine da shvati što je to zapravo bilo i što je značilo. U međuvremenu dogodio se i rat.

Sad već u poodmaklim godinama života, Vivian kazuje svoju priču i prisjeća se tih davnih događaja koji su je promijenili i u konačnici je doveli do ljubavi njezina života; ljubavi različite od svih drugih. ‘Bilo kako bilo, u nekom trenutku svog života žena se naprosto umori od toga da se stalno stidi same sebe. Nakon toga slobodna je postati ona koja uistinu jest’, govori Vivian.

Roman ‘Grad djevojaka’ objavljen je 2019. godine i odmah uvršten na listu najprodavanijih naslova New York Timesa.

Elizabeth Gilbert rođena je u Waterburyju u američkoj državi Connecticut. Na Sveučilištu New York studirala je političke znanosti. Već s prvom knjigom postiže uspjeh – zbirka priča ‘Pilgrims’ ušla je u uži izboru za nagradu PEN/Hemingway. U New Yorku započinje novinarsku karijeru i radi za Spin, GQ i New York Times Magazine.

Godine 2000. objavljuje prvi roman ‘Stern Men’ koji je New York Times uvrstio na listu najvažnijih knjiga literarne fikcije objavljenih te godine. Nakon dvije godine objavljuje publicistički naslov ‘The Last American Man’ (istinitu priču o Eustaceu Conwayu, osebujnom promicatelju suživota s prirodom). Knjiga je ušla u uži izbor za dvije prestižne nagrade – National BookAward i National Book Critics Circle Award. Svjetsku slavu stekla je objavljivanjem memoara’ Jedi, moli, voli’ koji su prodani u više od 12 milijuna primjeraka. Nakon nje objavljuje svojevrsni nastavak ‘Sudbonosno da’. Roman ‘Signatura svih stvari’ (2013.) postigao je također velik uspjeh, a 2015. objavljuje bestseler ‘Velika magija’, nastao na osnovu govora s TED konferencije o životu ispunjenom svrhom i kreativnošću koji su pogledali milijuni ljudi.

V. B.


Tagged: , , , , , , , , ,