Grupa ABS: Trg anonimnog umjetnika

Dugoročni projekt zagrebačke Udruge bivših učenika Škole primijenjenih umjetnosti UBU-a – ‘U krugu Škole’ (UKŠ) otvorio je novi dijalog u istraživačkom ciklusu u 2016. godini i postavio ga na novoizabranu dionicu kruga Škole – zeleni val – od Arhitektonskog fakulteta do HDLU-a.Trg anonimnog umjetnikaŠto je zajedničko institucijama na tom potezu? Mogu li institucije, ustanove, organizacije i njihovi akteri koji tu djeluju kreirati održiv model suradnje i djelovanja? Što je to što nas spaja, a što je to što nas udaljava? Kako funkcioniraju gradski susjedi? Okvir u kojem će UBU postaviti ovaj dijalog na zelenom valu moći će se koristiti kao model afirmativnog upoznavanja susjednih institucija, organizacija i njihovih aktera i odnosa spram javnog prostora koji koriste u neposrednoj blizini – raskrižja, ulice, dvorišta, trga i njihove aktivacije s ciljem razvoja publike za aktualne projekte.

Za postavljanje tog okvira koristit će: mikro-urbanističke participativne intervencije i prezentirati one postojeće, niz međusobnih gostovanja između aktera institucija i uključivanje učenika u radionice i debate. Velika dionica koja se otvara unutar projekta UKŠ – Zeleni val je akcija/radionica/izložba Grupe ABS koja okupira Salon Izidor Kršnjavi od 9. do 20. svibnja. Grupa ABS hibridizira postojeći projekt U krugu Škole i prezentaciju vlastite umjetničke akcije Trg Anonimnog umjetnika* iz 2012. godine. Intencija je kroz organizaciju umjetničke akcije/radionice/predavanja/izložbu iznova aktivirati prostor Trga maršala Tita kao mjesto na kojem se već 160 godina kontinuirano izvode različiti tipovi proizvodnje umjetničkog djela i umjetničkog ponašanja. Umjetničko-edukativnim projektom mapirat će se i indeksirati mehanizam djelovanja umjetničko-estetskih/društveno-političkih/artivističkih paradigmi u različitim tipovima društvenosti kroz cijelu stošezdesetgodišnju povijest trga, s naglaskom na oblike umjetničkog djelovanja koje nam generacijski pripadaju. Rezultat će biti dvokanalna videoinstalacija Trga Anonomnog umjetnika, arhivska povijesna građa umjetničkih radova/djelovanja na Trgu u poslijednjih 160 godina, učenički (ŠPUD) i studentski radovi (ALU) nastali na radionicama u sklopu projekta.

*Anonimni konceptualni umjetnik je naziv za strategije i oblike ponašanja koje umjetnik provodi negirajući zamisli, predodžbe i mit individualnog umjetnika i odustajući od njih. (Goran Trbuljak)
Produkcija: Grupa ABS, Organizam/UBU, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna
Voditelji projekta: Bernarda Cesar, Marija Juza, Filip Pintarić, Ivan Skvrce
Vizualno oblikovanje kampanje projekta: Jelena Lovrec
Oblikovanje natpisa Trg Anonimnog umjetnika: Nikola Đurek
Projekt sufinanciraju: Ministarstvo kulture, Grad Zagreb
Predstavljanje rezultata i otvorenje izložbe za javnost održat će se 20. svibnja 2016. s početkom u 19 sati u Salonu Izidor Kršnjavi.

I. B.

Tagged: , , , , , , , , , ,