Helena Klakočar o stripu Zid Mediteran

Naslov ‘Zid Mediteran’ označava zid na mjestu Sredozemnog mora, ali zid koji se može prijeći ako netko s druge strane pruži ruku i podigne vas, kao što je prikazano na naslovnici knjige – rekla je Helena Klakočar u razgovoru s Martinom Petrinjak i Veljkom Krulčićem u zagrebačkoj Bookari.Uz najnoviju strip-knjigu ‘Zid Mediteran’, Helena Klakočar je, uz snimanje za podcast, predstavila i svoje ranije knjige stripova – ‘Nemirno more’ i ‘Vlaga, Mraz i Sol’ u izdanju naklade Vedis. Kako je rekao njihov urednik u Veljko Krulčić, Helena Klakočar u svojim stripovima priča osobne priče, ali njezine su teme univerzalne, stoga je strip ‘Zid Mediteran’ objavljen i u Francuskoj, Italiji, Sloveniji i drugim zemljama.

Izbjeglištvo i suosjećanje glavna su preokupacija najnagrađivanije hrvatske crtačice stripa. Kako bi istražila temu, boravila je na brodu ‘BŠ-72 Andrija Mohorovičić’ koji je bio na moru u spasilačkoj misiji i dvaput po tjedan dana provela u Splitu radeći intervjue s posadom i pripadnicima MUP-a koji su također sudjelovali u spašavanju. ‘Mornari su snažni, ali šutljivi ljudi koji malo govore, stoga je komunikacija s njima bila vrlo zanimljiva. No, upućivali su me kako da nacrtam koju scenu,’ prisjetila se Helena Klakočar anegdote iz rada na stripu.

Veljko Krulčić je rekao da je u stripovima Helene Klakočar prikazana bolja Hrvatska i podsjetio da je njezin strip ‘Nemirno more’ 2000. godine u Francuskoj osvojio nagradu Alph-Art za najboljeg stranog autora, što je najveće priznanje koje je hrvatski strip dobio nakon 1971. godine, kada je u Kanadi nagrađen ‘Tupko’ Nedjeljka Dragića. Nakon nagrađenog francuskog izdanja, ‘Nemirno more’ u Hrvatskoj je objavljeno tek 2015. godine.

Helena Klakočar i Veljko Krulčić bili su gosti Bookare na kraju sezone, u kojoj je ta knjižara u Maksimirskoj obogatila zagrebačku kulturnu ponudu razgovorima koji se objavljuju na YouTubeu i prate u cijeloj Hrvatskoj. U sljedećoj sezoni, nakon ljetne stanke, nastavit će se multimedijski programi, a Bookara se profilira kao punkt za ljubitelje stripa, spekulativne fikcije i književnosti, pozivanjem književnika, stripaša i autora svih vrsta na razgovore i predavanja, uz elegantan snack i čašu vina.

S. P. M. / Foto: Krešimir Zimonić


Tagged: , , , , , , , ,