Hladno pivo: Greatest Hits i suradnja s Josipom Lisac

Hladno pivo obilježava 30 godina postojanja! Velika je to obljetnica, a oni su još uvijek iskreni i nabrijani kao i 1987. godine kad su kao klinci krenuli putem Ramonesa, Clasha i Black Flaga.Danas su rock institucija s osam studijskih i tri koncertna albuma  iza sebe te prvom kompilacijom najvećih hitova. Bend je odabrao 23 pjesme koje su, poslužit ćemo se citatom Aleksandra Dragaša, ‘ušle u narod ili barem u umove i duše dobrohotnog i slobodoumnog dijela ove i susjednih nacija’.

Pjesme ‘Ne volim te’, ‘Šamar’, ‘Samo za taj osjećaj’ i ‘Zimmer Frei’ slušat ćemo u novim verzijama, a nakon 14 godina ‘glasovi, tonovi rasuti’ skupljeni su ponovno, ovaj put u suradnji Hladnog piva i neponovljive Josipe Lisac – ‘Soundtrack za život’! Krik dive reže sivu svakodnevicu kao i rifovi Hladnog piva koji sve ove godine odzvanjaju zagrebačkim ulicama. Svi tražimo tu pjesmu koja će nam biti štit i riječi kojima ćemo sjeći sve što nam smeta – ‘Soundtrack za život’ je zato tu, u novoj verziji, kao posveta svemu što su dečki iz Hladnog piva u ovih 30 godina napravili, kao posveta svima koji su ostavili trag u bendu i kao zahvala svima koji su uz glazbu Hladnog piva sve ove godine.

23 pjesme iz svih faza karijere – ‘Pjevajte nešto ljubavno’, ‘Trening za umiranje’, ‘Politika’, ‘Pijan’, ‘Nije sve tako sivo’, ‘Pitala si me’, ‘Ezoterija’, ‘Na ovim prostorima’ – zatvaraju jedno poglavlje obilježeno beskompromisnim tekstovima, punkerskim stavom i rifovima kojima su razdrmavali učmalost u koju smo, i u koju još uvijek svako toliko zaglibimo, kao i sjajnim i komercijalnim pop rock pjesmama iz kasnije faze karijere kad su zaplovili, uvjetno rečeno, mirnijim vodama. No, Hladno pivo nikad ne miruje – tek je 30 godina iza njih. Für immer Punk!

C. R.


Tagged: , , , , , , , , ,