HNK: Čehovljev Ivanov za kraj sezone

Posljednji premijerni dramski naslov u ovoj sezoni, predstava ‘Ivanov’ A. P. Čehova, u režiji jednog od najslavnijih redatelja današnjice Eimuntasa Nekrošiusa, premijerno je izvedena 5. svibnja u zagrebačkome HNK. Predstava je na repertoaru još 12., 18. i 24. svibnja.‘Ivanov’ je jedan od prvih Čehovljevih komada, koji je na premijeri 1889. u Aleksandrinskome teatru u Sankt Peterburgu postigao veliki uspjeh. U središtu zbivanja je lik Ivanov, vlasnik ladanjskog imanja, koji se bori s brojnim životnim nedaćama. U braku je sa ženom koju je prestao voljeti. Za njezino liječenje potreban je znatan novac, no kako je ona zbog udaje prešla sa židovske vjere na kršćanstvo, obitelj ju je razbaštinila. Dok se muči sa smislom vlastite egzistencije, Ivanov se beznadno zaljubi u djevojku Sašu, što mu dodatno zakomplicira život te se, kako bi pobjegao od problema koje ne zna riješiti, odlučuje na neočekivan korak. Drama je to koja na genijalan način tretira ekonomski krah jedne obitelji, ali i društva, kroz prizmu intimnih odnosa. Dramske osobe su oslikane živim bojama prepunim duhovitih, sjetnih i tragičnih nijansi.

Nekrošius se smatra jednim od najznačajnijih europskih redatelja, čije predstave se pamte po iznimnim glumačkim kreacijama. U posljednjih trideset godina u najznačajnijim je europskim kazalištima režirao predstave koje su prikazane na svim kontinentima.

U prvoj izvedbi ‘Ivanova’ u zagrebačkome HNK naslovnu ulogu glumi Bojan Navojec, a uz njega nastupaju Lana Barić, Dragan Despot, Goran Grgić, Alma Prica, Luca Anić, Luka Dragić, Nina Violić, Slavko Juraga, Dušan Bućan, Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Olga Pakalović, Barbara Vicković, Franjo Kuhar, Silvio Vovk te Ivan Glowatzky.

HNK


Gavella: Premijera Čehovljeve Tri sestre


Galeb u ZKM-u


Tagged: , , , , , , , , ,