HNK: Svečani koncert kontratenora Maxa Emanuela Cenčića

Maks Emanuel Cenčić smatra se jednim od najznačajnijih i najsvestranijih kontratenora današnjice. Slavu je stekao pjevajući baroknu glazbu – tehnički briljantno, istodobno moderno i emocionalno zanimljivo.Nastupao je svjetskim opernim kućama (od Bečke državne opere do Carnegie Halla u New Yorku) i surađujući s nekima od najvećih dirigenata specijaliziranih za baroknu glazbu. Na početku karijere pjevao je s Bečkim dječacima kada su ga prozvali ‘čudom od djeteta’.

Godišnjicu umjetničkoga rada odlučio je obilježiti svečanom koncertnom izvedbom ‘Orfeja i Euridike’ Christopha Willibalda Glucka pod ravnanjem maestra Nikše Bareze na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, gdje je i započeo svoj profesionalni rad. Koncert će se održati u četvrtak, 21. rujna (19.30 sati).

Nakon izvedbe bit će organiziran razgovor s Maksom Emanuelom Cenčićem, uz izložbu te video projekcije njegovih najuspješnijih opernih kreacija. Razgovor će voditi glazbeni publicist Zlatko Madžar.

Sljedeće večeri, 22. rujna bit će ponovljena koncertna izvedba Gluckova ‘Orfeja i Euridike’ također pod ravnanjem maestra Bareze, dok će u istoj ulozi Orfeja nastupiti nacionalna prvakinja Opere HNK Dubravka Šeparović Mušović.

HNK

Tagged: , , , , , , , ,