Hrvatski Horizont očekivanja za Venecijanski bijenale

57. Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti – Venecijanski bijenale – održat će se od 13. svibnja do 26. studenog u Giardinima, Arsenalu i u brojnim palačama po cijeloj Veneciji.Hrvatski paviljon bit će u prostoru Artiglierie (Arsenal) na 94 četvornih metara, a po izboru kustosice, povjesničarke umjetnosti Branke Benčić, izlagat će Tina Gverović i Marko Tadić. Njihove instalacije pod imenom ‘Fantomska trgovina: More ljudi’ (Tina Gverović) i ‘Događaji koje treba zaboraviti’ (Marko Tadić) predstavljaju dvije samostalne izložbe u svojevrsnoj komunikaciji pod zajedničkim nazivom ‘Horizont očekivanja’.

Koristeći se raznim medijima Tina Gverović propituje procese prikupljanja, baveći se poviješću i materijalnošću, dok se Marko Tadić služi filmom, fotografijama i crtežima rekonstruirajući događaje koji se nisu dogodili. Otvorenje Hrvatskog paviljona bit će 12. svibnja u 13 sati, susret hrvatskih umjetnika s publikom u sklopu projekta ‘Tavola aperta’ je 30. rujna u Centralnom paviljonu u Giardinima, dok je za logističku podršku odabrana zagrebačka Moderna galerija.

Kustosica središnje Bijenalne izložbe pod nazivom ‘Viva arte viva’, Christine Macel, uvrstila je među 120 umjetnika i hrvatskog autora Mladena Stilinovića. Prema riječima ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, za hrvatski nastup na Venecijanskom bijenalu predviđeno je 760.000 kuna, a razlozi neraspisivanja natječaja za odabir projekta (kustosa), nego direktno imenovanje, vezano je uz kratkoću ministričina djelovanja.

Olga Vujović

Tagged: , , , , , , , , ,