Idi negdje drugdje u KNAP-u

Žestoku satiru ‘Idi negdje drugdje’ nastalu prema tekstu mlade hrvatske autorice Vedrane Klepice, kazališna skupina Kufer premijerno će predstaviti u srijedu 17. veljače na daskama zagrebačkog KNAP-a, koji je pružio prostornu, tehničku i kazališnu podršku.
Idi negdje drugdje-KNAPU žarištu jednosatne predstave kompilacija je tekstova (‘To Fuck Because We Want’ i dio iz ‘The Conspirators Project’) spomenute autorice čija se cjelina u svojoj osnovi, bavi mračnim trenucima zagrebačke stvarnosti. Napisani kao žestoka satira, s ironijskim momentom koji je istovremeno i snažan i suptilan, obračunavaju se sa zatvorenošću grada i našeg društva. Tematske silnice nisu zaobišle ni aktualna goruća pitanja, poput imigranata, različitih oblika radikalizma, nasilja nad ženama, nasilja nad manjinama, drugima i drugačijima, svim onim temama koje su neizbježni dio naše svakodnevice.

Na izvedbenom planu, autorski tim pokušava eksperimentirati s formom koja u svojoj osnovi nije tipično dramska; ne postoje jasni dramski likovi niti dramske situacije, već Klepičino pismo karakteriziraju korski pasaži i monološka forma. U procesu rada na predstavi autorski tim pred sebe je postavio zadatak scenskog uprizorenja materijala koji u svojoj osnovi nema upisanu scensku događajnost te usmjerio pažnju na pronalaženje najkomunikativnijeg načina izvođenja ovih snažnih tekstova na sceni.

Redateljska je palica u suverenim rukama Helene Petković, dok su ‘producentske dionice’ povjerene kazališnoj skupini Kufer, odnosno Nini Križan i Petri Glad. Za glazbenu je kulisu zaslužan Damir Šimunović, foto-kolaž složio je Neven Petrović, a grafičko oblikovanje potpisuje Dora Đurkesac. U glumačkim su interpretacijama svestrana Ivana Krizmanić poznata po svojim osebujnim izvedbama u lepezi angažiranih projekata renomiranih redatelja u Kazalištu &TD te nova glumačka nada s juga Dalmacije, šarmantna Karla Brbić, inače uzdanica Kazališta Trešnja, nagrađena i za svoju filmsku rolu na Danima hrvatskog filma.

U kalendar KNAP-a za veljaču upisane su dvije izvedbe predstave, premijerna koja je na rasporedu 17. veljače u 20 sati, i druga za širu javnost, 19. veljače s početkom u 20 sati. Ulaznice možete rezervirati u Kazalištu KNAP, putem maila ili facebook stranice i tako ostvariti popust.

I. C.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,