Indonezija: Deset novih Balija

Na 6. Međunarodnom sajmu turizma Place2Go u Zagrebu, Indonezija je dobila nagradu za ‘Najbolji angažman u cilju promocije destinacije’. Tradicionalni ples Gembira i izložba ‘Journey to Thousands of Islands’ bili su tek dio indonezijskog nastupa.Turistički najpoznatiji otok Indonezije je Bali, koji očarava svojom kulturom, plažama, dinamičnim plesovima i glazbom. Bali kao ikona turizma Indonezije godišnje privlači oko četiri milijuna turista, što je 40% od ukupnog broja koji posjete Indoneziju. No, Indonezija i dalje ima mnogo neistraženih otoka s veličanstvenim pogledima na planine, zelenih prašuma, obala pogodnih za surfanje i morskih dubina idealnih za ronjenje, plivanje s dugongima, dupinima i velikim ražama. Upravo je cilj promidžbe Indonezije da tržište upozna i s drugim atraktivnim odredištima indonezijskog arhipelaga te kao krilaticu svoje turističke kampanje predstavlja priču o ‘Deset novih Balija’.

Radi se o sljedećim odredištima: jezero Toba (Sjeverna Sumatra), Belitung (Bangka Belitung), Tanjung Lesung (Banten), otoci Seribu ( Jakarta), hram Borobudur (Centralna Java), planina Bromo (Istočna Java), Mandalika Lombok (Zapadna Nusa Tenggara), otoci Komodo (East Nusa Tenggara), Nacionalni park Wakatobi (Jugoistočni Sulawesi) i Morotai (Sjeverni Maluku). Sva ova mjesta nude svoje najbolje atrakcije u nautici, planinama, zelenilu, umjetnosti, kulturi i baštini, wellnessu i zabavi, tehnologiji, avanturi i istraživanju, gradskom životu, kulinarstvu te sportu.

Tijekom sajma Place2Go posjetitelji su mogli uživati u izložbi ‘Journey to Thousands of Islands’ autora Damira Zuruba, svjetskog prvaka u podvodnoj fotografiji, predsjednika ronilačkog kluba Roniti se mora i Maresova ambasadora. Izložba je predstavila niz fascinantnih fotografija snimljenih za vrijeme Damirovih putovanja Indonezijom i ronjenja u indonezijskom arhipelagu. Izložba je održana pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Indonezije u Hrvatskoj.

Tom prigodom predstavljen je i Gembira, indonezijski ples koji potječe s Centralne Jave, a koji sa svojim elementima stvara novu kreaciju tradicionalnog plesa. Ples Gembira prikazuje djetinjstvo puno veselja i svaki pokret plesa predstavlja živahan dječji život. Obično se izvodi tijekom ceremonije vjenčanja ili prilikom bilo kojeg svečanog događanja uključujući i Dan neovisnosti. Tari Gembira se obično izvodi u grupi od tri do deset osoba.

M. B.


Turistički sajam Place2Go: Šesti put vodi na put oko svijeta
Tagged: , , , , , , , , , , , ,