Ivica Propadalo: M-Ž, Ž-Ž, M-M – slike s vjenčanja

Multimedijalni umjetnik autodidakt Ivica Propadalo održat će u subotu, 15. veljače u 12 sat,i u galeriji Mala u Zagrebu, izložbu pod nazivom ‘M-Ž, Ž-Ž, M-M – slike s vjenčanja’.Ivica Propadalo-izložbaIvica Propadalo je posegnuo upravo za tim ‘novim vremenom’ – ovovremenskim – univerzalnim slikama koje odražavaju njegov umjetnički senzibilitet. One ne da su samo inspirativni credo već istovremeno odraz upravo te ‘rodoljubne dužnosti’ Ivice Propadala.

Uvijek na pravom putu, Ivica svojoj razbuktaloj mašti daje na volju da se uhvati u koštac s bojom i temom, koja je naizgled banalna, a ocrtava upravo ‘ovovremenski’ trenutak naše zbilje.b Sa papira i platna nas promatraju začudni ‘parovi’ kao dio rebusa M – Ž, Ž – Ž, M – M.

Taj rebus pršti likovima imaginacije Ivice Propadala koji im svima ponaosob dodaje svoj gotovo ‘dječačko zaigrani’ rukopis uz prigušen kolaž koji nerijetko bljesne pod naletom jarko crvenih, bijelih, žutih ili plavih ruža i velova. – napisao je umjetnikov prijatelj Andrija Seifried

Ivica Propadalo na to je dodao:
Kao dijete sam bio fasciniran slikama bračnih drugova – parova koje su visile iznad bračnog kreveta, postelje ili ložnice. Ti parovi su se rijetko uspjeli fotografirati zajedno. Ali su zato postojali ‘photoshop majstori’ u vremenu dok je školska računaljka sa kuglicama u boji bila najveće kompjutorsko dostignuće. Oni su spajali sve, pa čak i ne spojivo. To isto su radili i matičari u općinama. Spajali su sretne i nesretne, crne i bijele, sve narodnosti. E baš te bračne: Slike s vjenčanja me muče već duže vrijeme. Najviše.
‘Muče’ mi je izazvao i nedavni referendum o braku. E pa ja sam si dao oduška da spojim i ono što nisu uspjeli ni matičari pa ni oni stari photoshop majstori. Dao sam samom sebi oduška i u tome sam uživao. A jesam li uspio? Ma zaboli me. Ispunio sam svoju građansku dužnost i pokazao svoju toleranciju prema onima koji biraju drugačije od mene. Čiste savjesti otvaram ovu izložbu’.
Tagged: , , , , , , , , , , ,