Izložba godine: Brigitte Lacombe – Cinema/Portraits

Izložba pod nazivom ‘Cinema/Portraits’ svečano je otvorena u Francuskom paviljonu u Zagrebu. Umjetnica Brigitte Lacombe izložila je 40 fotografija velikog formata, rijetkih i intimnih trenutaka iz njezine dugogodišnje suradnje s utjecajnim filmskim autorima, otkrivajući pogled iznutra na kinematografiju.Fotografije snimljene u razdoblju od 1975. do 2017. godine prezentiraju dio njezina umjetničkog rada i nude rijedak osobni pogled na suvremenu kinematografiju. Izložbu je organizirala agencija PRiredba studio zajedno sa Sarajevo Film Festivalom i Studentskim centrom.

Brigitte Lacombe počela je raditi na filmovima 1975. godine kada je pozvana na set filma ‘Svi predsjednikovi ljudi’ Alana J. Pakule, a ubrzo nakon toga i na set ‘Bliski susreti treće vrste’ Stevena Spielberga. Cijenjena je zbog svoje bliske suradnje s redateljima (Martin Scorsese, Alejandro González Inárritu, Mike Nichols, Anthony Minghella, Quentin Tarantino, Bernardo Bertolucci, Lynne Ramsey, Wes Anderson, Spike Jonze i mnogi drugi) te zbog portretiranja glumaca tijekom snimanja u njihovim ulogama i izvan njih (Meryl Streep, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Tilda Swinton, Cate Blanchett, Isabelle Huppert, Joaquin Phoenix i drugi). Posljednjih 25 godina surađuje s Martinom Scorseseom u svim njegovim produkcijama, najrecentnije na filmu ‘The Irishman’ (Irac), čija će premijera biti uskoro.

Njezini radovi izloženi su u Phillips Galeriji u New Yorku, Parizu i Londonu, šangajskom centru fotografije u Kini, u Sotheby’s Galeriji u Londonu i Qatar muzeju u Dohi. Fotografije joj objavljuju brojni mediji: Vanity Fair, Elle, GQ, New Yorker, Harper’s Bazaar, Conde Nast Traveler, The Wall Street Journal, New York Times, Financial Times, ‘M’ Le Mondeu, Zeit i mnogi drugi, a fotografirala je i mnoge reklamne kampanje za Dior, Pradu, Rolex, Armani, Hermes i Lancome

J. G. / Foto: John Pavlish i Slavica Josipović

Tagged: , , , , , , , , , , ,