Jannis Kounellis: Jedra u Laubi

Jannis Kounellis jedan je od najvažnijih talijanskih predstavnika arte povera, a u zagrebačkoj galeriji Lauba predstavit će se instalacijom ‘Bez naziva (jedra)’ koja je prvi put predstavljena 1993. na 45. Venecijanskom bijenalu.
Jannis Kounellis-LaubaRadovi ovog slikara, kipara i performera čine dio brojnih privatnih i muzejskih kolekcija, a izlagao je u svim vodećim svjetskim galerijama i muzejima. U Laubi će svoju instalaciju izložiti u utorak 25. studenoga u 19 sati.

‘Jedra koja čine ovo umjetničko djelo zapravo su devet fragmenata starih ribarskih brodova koji su u prošlosti plovili Sredozemnim morem, prepričavajući povijest onih naroda koji su vlastiti identitet izgradili polazeći od putovanja tim morem, razmjena i miješanja među narodima. Duboko značenje djela jest jedna vrsta simboličkog i opipljivog labirinta, u kojem se može izgubiti, ponovno se pronaći, nastavljati iznova perceptivno putovanje, te u kojem se povijest naroda isprepleće s mitologijom, a materijalna kultura integrira u scenski prikaz ideje putovanja. Kounellisov labirint od jedara predstavlja igru tereta koji podliježe prirodnoj sili teže, opirući se međutim perspektivnoj i perceptivnoj linearnosti jedne jedine točke gledišta.’
(iz teksta kustosa Ludovica Pratesija)

Jannis Kounellis jedan je od najvažnijih talijanskih predstavnika arte povera. Rođen je 1936. godine u Grčkoj gdje je rano djetinjstvo proživio u sjeni Drugog svjetskog rata, a nije trebalo dugo poslije toga da osjeti i težinu građanskog rata u Grčkoj za koji kaže da je ‘najgora vrsta rata koju netko može doživjeti, kraj civilizacije’. Svoju umjetničku ‘odiseju’ počinje 1956. kada sa svojom suprugom Effie seli u Rim gdje oboje upisuju tamošnju likovnu akademiju Accademia di Belle Arti. U Grčku se ne vraća sljedećih 20 godina unutar kojih, kako i sam objašnjava, ‘napušta bizantsku tradiciju i prihvaća renesansu’. Već s 24 godine ima prvu izložbu u jednoj od najprestižnijih galerija u Rimu Galleria della Tartaruga gdje izlaže svoje akcijske slike i pjesme. Od 1967. za svoje izrazito simbolične instalacije i performanse koristi prirodne materijale i elemente poput ugljena, čađe, vatre, drveta i cvijeća. Godine 1969. izložio je 12 živih konja u Galleria l’Attico u Rimu i time započeo seriju prostornih instalacija. U razdoblju od 1972. do 1982. sudjelovao je na Documenti 5-7 u Kaselu. Tijekom ’70-ih i ’80-in izlaže u vodećim svjetskim muzejima među kojima su Stedelijk Van Abbemuseum u Eindhovenu, Obra Social – Caja de Pensiones u Madridu, Whitechapel Art Gallery u Londonu, Staatliche Kunsthalle u Baden-Badenu, Musée d’Art Contemporain u Bordeauxu, Museum of Contemporary Art u Chicagu te Musée d’Art Contemporain u Montrealu. Od 2000. Kounellis je dodao arhitektonski rječnik svojim instalacijama stvarajući prostorne labirinte u izložbenim prostorima. U posljednjih dvadesetak godina njegove najveće izložbe održane su u Galleria Nazionale d’Arte Moderna u Rimu (2002.), Museo d’Arte Contemporanea Donnaregina u Napulju (2006.) te u Neue National Galerie in Berlin (2008). Živi i radi u Rimu.

Izložba je organizirana u suradnji s Veleposlanstvom Republike Italije u Zagrebu, Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu (Istituto Italiano di Cultura di Zagabria) i Narodnim sveučilištem u Trstu (Universita Popolare di Trieste).

Lauba

Tagged: , , , , , , , , ,