Japanska atrakcija zatvara Festival nevidljivog filma

Doći na filmske mutacije i završetak ovogodišnjeg programa Festivala nevidljivog filma u Zagrebu i vidjeti atrakciju (iz nijemog razdoblja) japanske kinematografije ‘Priča o plutajućim travkama’ iz 1934. u režiji Yasujira Ozua, (večeras 5. prosinca u 19 sati u kino Tuškanac) zaista može biti veliki izazov.
Priča o plutajućim travkamaFilm je 1934. godine režirao Yasujiro Ozu, jedan od većih majstora japanskog filma. Ovaj će nijemi film biti prikazan uz pratnju glazbe i benshija, profesionalnog japanskog filmskog pripovjedača nijemih filmova. Yasujiro Ozu zapravo je jedan od najomiljenijih redatelja japanskog filma – snažno je utjecao na dvoje filmaša u ovogodišnjem programu, Claire Denis i Jeana-Claudea Rousseaua. Svoja 54 filma snimao je od 1920-ih do 1960-ih u studiju tvrtke Shochiku, razvijajući podžanr  tijekom moderne onodobnog  filma gendai-geki o nižem srednjem sloju shoshimin-geki i obiteljske drame homu-drama. Njegova minimalistička poetika i dramaturgija elipsa ispušta dramatske momente, međukadrovi vremena fiksiraju prostore nakon odlaska ljudi, njegova statična kamera promatra s distancom iz blagog donjeg rakursa, a njegova je mizanscena precizno koreografirana u odsječcima kruga. Svoj stil imenovao je niskom oktavom.

Prije dugometražnog filma, prikazat će se kratki film ‘Saudade’ francuskog filmskog umjetnika nadahutog Ozuovim stilom Jeana-Claudea Rousseaua, koji je 1970-ih francuskim filmašima i filmofilima otkrio Ozuove filmove.

I. R.

Tagged: , , , , , , , ,