Julia Roberts u inspirativnom hit filmu Čudo

Temeljeno na bestseleru New York Timesa, ‘Čudo’ je nevjerojatna inspirativna priča o Augustu Pullmanu, desetogodišnjem dječaku s teškim genetskim poremećajem zbog kojeg od rođenja ima unakaženo lice i glavu.Nakon 28 operacija zbog kojih nikad nije mogao normalno pohađati školu, s deset godina ga roditelji ipak upisuju u peti razred osnovne škole Beecher. Auggie u školu kreće s puno straha i nevjerice i boji se kako će svakodnevno biti izložen pogledima, zgražanju i komentarima svojih školskih prijatelja. Auggieju peti razred postaje prava životna škola u kojoj uči kako se izboriti. Suočavajući se s vršnjacima i profesorima, koji redom imaju različite reakcije na njegovo lice, ovaj desetogodišnjak konačno počinje prihvaćati samoga sebe. I dok se njegova obitelj, kolege u razredu i šira zajednica bore s nastojanjima da pronađu empatiju i prihvate ga, Auggiejevo nevjerojatno putovanje će ih sve ujediniti i dokazati da se ne možeš uklopiti kada si stvoren da se istakneš.

Nominiran za nagradu Zlatni globus za film ‘Soba’, Jacob Tremblay preuzima jedinstvenu ulogu Auggieja Pullmana, čije su ga operacije držale podalje od škole – do sada. Sve što je Auggie oduvijek želio je biti normalan dječak, a sada se odjednom mora suočiti s velikom grupom djece koja ne znaju kako se ponašati prema njemu. No, na kraju, Auggie i svi oko njega okupirani su onime što je najvažnije: prijateljstvom, hrabrošću i svakidašnjim izborom da budu ljubazni prema svima koje susretnu.

Film ‘Čudo’ okupio je brojna renomirana imena uključujući Juliju Roberts kao Auggiejevu mamu, Owena Wilsona kao Auggiejeva tatu i mladu glumicu naših korijena Izabelu Vidovic kao Auggiejevu sestru.

Studio Lionsgate je već pokrenuo inicijativu Wonder Certified Kind Classroom, program koji je inspiriran bestselerom i filmom ‘Čudo’, a kojom nastoje potaknuti ljubazno ponašanje, prihvaćanje i uključivanje od strane učenika osnovnih škola. Učitelji su i u Hrvatskoj počeli prihvaćati poruke filma i knjige da ‘odabiru ljubaznost’ provođenjem programa koji smanjuju nasilje među učenicima i društvenu izolaciju. Odličan primjer je OŠ Ivana Zajca iz Rijeke koja je dobila certifikat ‘najljubazniji učenici u Hrvatskoj’

Na tragu toga cilj je potaknuti škole, učitelje i same učenike da se uključe u akciju #BudiFrend kojom će se nagrađivati i poticati ljubazno ponašanje učenika i učiti ih toleranciji. Svaki razred koji se uključi u inicijativu bit će nagrađen posebnim certifikatom ljubaznosti, a najbolji razredi bit će nagrađeni i besplatnom projekcijom filma i knjigama za školsku knjižnicu.

Saznajte više o akciji ovdje, a prekrasnu inspirativnu priču ‘Čudo’, u distribuciji Blitza, pogledajte od 23. studenoga u CineStar kinima

B. L.

Tagged: , , , , , , , , ,