Jura Stublić & Film u Tvornici

Na samom kraju sjajnog proljetnog koncerta u Tvornici, Jura Stublić obećao je publici ponovni susret do kraja godine. Obećanje je ispunjeno i gledat ćemo legendarnog Juru ponovno u ispunjenoj Tvornici na predbožićnjem koncertu 14. prosinca.Jura StublićTrebamo li ponoviti gradivo? Čak i glazbenim laicima ime i pjesme Jure Stublića itekako su poznati. Jedan od najpoznatijih skladatelja i vokala s ovih prostora na sceni je prisutan od sredine 70-ih godina, kada je s prijateljima Branimirom Štulićem i Darkom Rundekom održavao prve koncerte i odlučio se ozbiljnije baviti glazbom.

Prvi band koji je oformio nosio je ime Šporko šalaporko i njegove žaluzine, ali su ga, srećom, skratili na puno pamtljivije i, na kraju krajeva, legendarno – Film. Jako brzo su se probili na tada rastućoj punk/novovalnoj sceni i uhvatili status koncertne atrakcije s karizmatičnim, nepredvidljivim, divljim vokalom koji je u pjesme sjajno znao uloviti mladalački duh onog vremena. Već prvi singl ‘Kad si mlad / Zajedno’ objavljen 1980. zajedno s klasikom ‘Neprilagođen’ donijeli su im veliku popularnost i utrli put prema debi albumu ‘Novo!Novo!Novo! Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi’.

Do sredine 80-ih, Film je objavio još tri kultna studijska albuma (‘Zona sumraka’, ‘Signali u noći’ i ‘Sva čuda svijeta’) te 15-minutni live mini LP ‘Film u Kulušiću – Live’ koji se smatra jednom od najboljih koncertnih snimaka u povijesti naše glazbene scene. Nakon albuma ‘Signali u noći’ u grupi dolazi do brojnih promjena, od samog imena (tada se zovu Jura Stublić i Film) do postave, a do kraja tog burnog desetljeća objavili su još dva odlična albuma – ‘Sunce sja!’ i ‘Zemlja sreće’, na kojem su, između ostalih, svirali Vlatko Stefanovski, Laza Ristovski i Massimo Savić.

Jurina popularnost nije padala ni u ratnim 90-ima, ponajviše zahvaljujući albumu ‘Hrana za golubove’, na kojem se nalaze domoljubne i pacifističke ‘E moj druže beogradski’ i ‘Bili cvitak’. Bio je to ujedno njihov posljednji studijski album nakon čega je Croatia Records (nasljednik Jugotona) objavila tri kompilacije najvećih hitova, od kojih je ona posljednja, ‘Sve najbolje’, sadržala nekoliko novih verzija starih hitova.

Iako autorski već dugo ništa nismo čuli od Jure, on iz 80-ih, prije svega, nosi jednu od najkreativnijih i najznačajnijih pjesmarica u povijesti naše rock scene. ‘Neprilagođen’, ‘Dijete ulice’, ‘Moderna djevojka’, ‘Zajedno’, ‘Zamisli život u ritmu muzike za ples’, ‘Kad si mlad’, ‘Rijeke pravde’, ‘Boje su u nama’, ‘Ti zračiš zrake kroz zrak’, ‘Signali u noći’, ‘Pjevajmo do zore’, ‘Sjećam se prvog poljupca’ – samo su dio impresivnog repertoara karizmatičnog frontmena i autora, jedinstvenog Jure Jupitera, kako ga je nekad davno nazvao Dražen Vrdoljak u nezaboravnom intru livea iz Kulušića.

Tvornica

Tagged: , , , , , , ,