Južnoafrička spisateljica Lauren Beukes u Hrvatskoj

Proslavljena južnoafrička spisateljica Lauren Beukes dolazi u Hrvatsku u sklopu europske turneje bestselera ‘Djevojke koje sjaje’, uvrštenog u nekoliko uglednih Top 10 izbora najboljih knjiga u 2013. godini.
Lauren BeukesLauren Beukes južnoafrička je nagrađivana spisateljica koja piše romane i TV scenarije, snima dokumentarce, autorica je tekstova za stripove, a povremeno radi i kao novinarka. Godine 2011. osvojila je nagradu Arthur C. Clarke za roman Zoo City, smješten u fantastičnom Johannesburgu. Među prethodnim djelima ističe se i Moxyland, distopijski cyberpunk-roman čija je radnja smještena u Cape Town, u kojem vlada korporativni aparthejd.

Prošle godine Beukes izdaje ‘Djevojke koje sjaje’. Snažan je to, napet i privlačan triler koji ruši sve granice mogućeg, uključujući i granice autoričina uspjeha. Bestseler u Velikoj Britaniji i rodnoj joj Južnoj Africi postiže izvrsne rezultate u kontinentalnoj Europi. U završnom broju magazina Entertainment Weekly, Stephen King navodi ‘Djevojke koje sjaje’ među deset najboljih knjiga koje je pročitao u 2013. godini. Producentska kuća Leonarda DiCaprija otkupila je već prava za ekranizaciju ovoga romana.

Djevojke koje sjajeU ovom je izuzetno napetu romanu Lauren Beukes uspjela spojiti gotovo nespojivo: akciju i liriku, triler i povijesni roman, SF i krimić. Učinila je to bez spisateljskog napora, čitateljima na radost: ovo je roman koji se ne ispušta iz ruku dok se ne pročita do kraja.

Zagreb, Rijeku i Pazin posjetit će u sklopu svoje europske turneje, a za prvi susret s Hrvatskom odvojila je još nekoliko dana odmora. Ovog se tjedna Beukes druži s čitateljima u Poljskoj, a nakon Istre ‘Djevojke’ će zasjati u gradu svjetlosti, Parizu. Upravo je završila pisanje svoga novog romana ‘Broken Monsters’.

Raspored javnih nastupa Lauren Beukes u Hrvatskoj:

– Zagreb: 28. 3. (petak), 18.00, Profil Mozaik Megastore, Bogovićeva 7
Razgovor s autoricom vodit će Tomislav Cvitković, a ulomke iz roman čitat će Ecija Ojdanić i Vili Matula.
– Rijeka: 29. 3. (subota), 11.00, Ex libris, Riva Boduli 3b
– Pazin: 29. 3. (subota), 17.00, Istrakon, Spomen dom

Ulaz će biti slobodan, a o opširnije o svim dodatnim aktivnostima na: www.facebook.com/ProfilKnjiga

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,