Kazalište za mene: Veliki odaziv publike u Kulturnom centru Dubrava

U Zagrebu je predstavljen projekt ‘Kazalište za mene – participativna kultura predgrađa’ koji, uz sufinanciranje Europske unije kroz Europski socijalni fond, provodi Narodno sveučilište Dubrava.Veliki broj ljudi treće životne dobi na jednom mjestu odmah asocira na socijalne probleme, prosvjede za povećanje mirovina, a rijetko na kulturni događaj. E, pa u Dubravi se osim ‘pucnjava’ događaju i kulturna čuda u kojem se naši sugrađani zlatnog doba aktivno uključuju u kreiranje kulturnih sadržaja. Idealna je to prilika da obogate svoje živote i pridonesu kvalitetnom razvoju zajednice.

Cilj je ovog projekta jačanje socijalnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine, omogućavanjem sudjelovanja u aktivnostima dubinskog razumijevanja kazališnih procesa. Ali pošto nije sve samo u kulturi, mora se napomenuti da je vrijednost projekta 384.000 kuna, od čega 326.000 osigurava Europska unija, a ostatak Ministarstvo kulture. I zbog tog koncepta, sudionici projekta itekako su profitirali.

Predstavljanje projekta Kazalište za mene

Voditeljica projekta Sandra Banić Naumovski istaknula je: ‘To nam omogućava da cijeli projekt provedemo besplatno za sve one koji nam se odluče pridružiti i sudjelovati u programima koje projekt obuhvaća’. O aktivnostima unutar projekta i svemu onome u čemu će sudjelovati svi koji se priključe govorili su Iva Lehunšek Panić, Bruno Margetić, Ljiljana Grabar i općepoznati Mario Kovač, također kao članovi projektnog tima koji će provoditi aktivnosti od sudjelovanja u kreiranju kazališnih predstava do osnova digitalne fotografije upotrebom pametnih telefona i drugih zabavnih aktivnosti.

Nakon općenitog predstavljanja projekta i radionica koje će se u sklopu njega provoditi te modela prilagodbe kazališnih predstava slijepim i slabovidnim te gluhim i nagluhim gledateljima, održan je i svečani domjenak za sve sudionike. Ova zabavna večer, nastavljena je odličnom predstavom ‘Pozdrav iz Remetinca’ poznatih komičara Davora Dretara Dreleta i Vida Baloga, koja je bila tehnički adaptirana za slijepe, slabovidne, gluhe i nagluhe gledatelje koji su u njoj uživali.

Projektne aktivnosti odvijat će se sve do 27. veljače 2019. godine, a još uvijek ima mjesta za sve koji se žele uključiti u kreativne radionice snimanja i fotografiranja pametnim telefonima, kreativne kazališne radionice, kazališne predstave, tribine s kazališnim glumcima i radionice kreativnog pisanja.

N. M.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,