Kemal Monteno: Antologija

‘Kemal Monteno – čovjek kojeg su svi voljeli’, napisao je na početku ‘Antologije’ Siniša Škarica, dugogodišnji glazbeni urednik Jugotona i Croatia Recordsa. Gotovo je nevjerojatna količina pjesama i stihova koje je Kemal Monteno napisao, skladao i otpjevao. Dio tog impozantnog opusa nalazi se u posebnom izdanju ‘Kemal Monteno – Antologija’ koje je od danas u prodaji.Kemal MontenoOvo izdanje sadrži presjek njegove preko četrdeset godina duge karijere – od samih početaka, emotivnih pjesama ‘Jedne noći u decembru’ i ‘Tužna je muzika’ s njegova prvog albuma ‘Muziko, ljubavi moja’ iz 1973. godine, pa sve do posljednjih pjesama ‘Ubija me’ i ‘Šta je život’ iz 2013. godine. Na 4 CD-a nalazi se 70 pjesama, među kojima je 18 dueta s velikim pjevačkim imenima: Arsenom Dedićem, Oliverom Dragojevićem, Gabi Novak, Terezom Kesovijom, Crvenom jabukom…

‘Dugačak je popis dueta koje je Kemo snimio, ne samo za njegov album ‘Hvala svima’ koju su snimili, tako jednostavno rečeno, Kemo i prijatelji. Uistinu, njemu je svatko morao biti prijatelj, nije bilo druge opcije. Sada, kad ga nema među nama, njegovo srce je ostalo, ostalo za sva vremena. Kao uostalom njegov senzibilni glas i prije svega, pjesme koje ljubav znače’, napisao je između ostalog u ‘Antologiji’, glazbeni kritičar Bojan Mušćet.

Kemal Monteno bio je pjesnik ljubavi. S mediteranskim štihom i bosanskom dušom koju je unio u svoje pjesme, Monteno je stvorio svoj glazbeni izričaj, a ljubavne pjesme bile su njegov nepresušan izvor i njegova iskrena ispovijed. Bio je šansonijer koji je svojim pop senzibilitetom oduševljavao brojnu publiku. Legendarnim pjesmama koje je napisao za Indexe ‘Sve ove godine’ i ‘Bacila je sve niz rijeku’ ostat će zauvijek zapisan u sarajevskoj pop školi. Uglazbivši stihove svog prijatelja Alije Hafizovića Hafa, nastala je pjesma ‘Sarajevo, ljubavi moja’ s kojom je pobijedio na jednom od Šlagera sezone, a pjesma je postala svojevrsna himna Sarajeva i njegova osobna posveta rodnom gradu.

‘Ono što je iza sebe ostavio jeste dokument ljubavi jednog tragičnog vremena; pesme, pesme i pesme. I ako prodrete iza tih melodija, shvatićete: Bosna živi, Bosna je u nama, bez Bosne nema smisla. Hvala Kemi, on je poslednji ključar naših poslednjih nada.’ (Petar Luković)

‘I sada, dok mi se na tren činilo da se ovom diskografskom rekapitulacijom, kao konačnom zahvalom, rutinom izdavača, po drugi i posljednji put opraštamo s osobitim pjesnikom estrade, postajemo svjesni kako mu se zapravo vraćamo, kako je to tek početak povratka i susreta, bezbrojnih randevua s Kemalom Montenom, čovjekom kojeg smo svi voljeli.’ (Siniša Škarica)

C. R.

Tagged: , , , , , , , , , ,