Koncertni spektakli za 65 godina Zagrebačkih solista

Zagrebački solisti, koji ovog ljeta slave 65. godišnjicu postojanja, ne miruju ni preko ljeta, a obljetnicu će proslaviti zajedno s vjernom publikom. Četvrtak, 5. srpnja i nedjelja, 8. srpnja rezervirane su za koncerte koje pripremaju s gostima, u četvrtak s Davidom Gazarovom – njemačkim pijanistom te u nedjelju s Brunom Philippom, jednim od najcjenjenijih hrvatskih klavijaturista.Doživite najbolje od ljetne kulturne ponude, posjetite dvorište palače Grlečić-Jelačić na Markovu trgu i ne zaboravite si osigurati ulaznice za ove koncertne spektakle na vrijeme.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom više od šest desetljeća, pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncertmajstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića Jerčića, odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, redovito je prezentirajući i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama. Od 2012. godine ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije.

David Gazarov, njemački pijanist, skladatelj i aranžer nastupa po cijelom svijetu, godišnje prođe tisuće kilometara i održi desetke koncerata. Ipak, kad nije na putu, vrijeme provodi u Zagrebu uz koji ga već više od četvrt stoljeća veže ljubav s hrvatskom spisateljicom Sibilom Petlevski. Nastupao je i snimao s proslavljenim svjetskim jazz glazbenicima poput Nilsa H.Ø. Pedersena, Alvina Queena, Jiggsa Whighama, Jamesa Morrisona, Boška Petrovića… Komponirao je, aranžirao, snimao i koncertirao uživo, između ostaloga, s Bayerische Rundfunk Big-Bandom, Simfonijskim orkestrom Dresdenske filharmonije, Velikim simfonijskim orkestrom grada Graza. Rad na crossover području rezultirao je koncertima na najprestižnijim međunarodnim klasičnim festivalima. Snimio je dvanaest samostalnih albuma i velik broj albuma s drugim glazbenicima.

Bruno Philipp, prema sudu glazbene kritike, jedan je od najistaknutijih predstavnika mlađe generacije hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u klasi profesora Milka Pravdića 2000. godine, prepoznatljiv umjetnički izričaj izgradio je na Konzervatoriju u Parizu za vrijeme trogodišnjeg usavršavanja te na brojnim seminarima kod renomiranih svjetskih klarinetista: M. Arrigonona, W. Boeykensa, A. Paya, A. Brandhofera, T. Friedlia, P. Moraguesa i drugih. Kroz nadahnuto kombiniranje različitih žanrova i stilskih razdoblja, njegov solistički opus često zahvaća praizvedbe suvremenih autora od kojih mu je nekolicina posvetila svoja djela: M. Makar, N. Njirić, J. Magdić, T. Uhlik, D. Bobić, O. Jelaska. Sa sastavom Trio Solenza dokazuje se i kao uvjerljiv studijski glazbenik, a 2013. godine u nakladi Croatia Records promovirao je nosač zvuka ‘Židovska glazbena ostavština u zvuku i riječi’. Profesor je klarineta i pročelnik duhačkog odsjeka na glazbenoj školi Zlatko Baloković i vanjski suradnik na glazbenoj školi Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

K. I.


Tagged: , , , , , ,