Krdo kipara Roberta Jozića

Otvorenje izložbe pod nazivom ‘Krdo’ akademskog kipara Roberta Jozića, dogodit će se u petak 27. siječnja (19 sati) u zagrebačkoj Laubi. Bit će popraćeno ‘Laubatalkom’, tradicionalnim razgovorom s umjetnikom kojeg će moderirati kustos Mario Guček Andromak.Krdo gnuova u obrani. Brani život, sve – kaže R. Jozić. Stvaraju krug. Što je u krugu, što je izvan njega – pita se Jozić ne želeći oštetiti svoj svijet posebnim procjenjivanjem stvari, tumačenjem i odgonetavanjem. Izbjegava poruku, pouku, značenja. Pa ipak, jer to nisu samo izvanjske slike nego svojevrsna teratologija straha, moramo odgovoriti. Ovo ‘moramo’ može biti i formalno ili likovno: iz ptičje perspektive suptilni grafizam jedinki sabijenih u pravilan prsten-krug, dok pogled sa strane stvara veće ili manje gustoće, veći ili manji prostor između životinja sirove snage i rutavih hrbata – gotovo točnu izbrojivost jedinki vitalnog bestijarija koji prelazi u oblik kruga.

Stoga možemo nekažnjeno preludirati o ovom lautreamontovskom bestijariju u kojemu se našla i beštija puna volje i tvrdoglavosti. Možemo i uočiti vitalizam, životinjsku sirovost, ili nagonsku obranu života. Možemo i o okretnosti ovoga krdskoga pluralizma, defenzivnoj snazi ove četveronožne faune koja nesumnjivo nosi razloge dvosmislenosti (društvo, ratovi, sigurnost, strah, opasnosti, osamljena gomila…) koje može poslužiti za metaforu ljudskoga čopora, ili, laskavije i netočnije rečeno – bratstva. Bez volje za napadanjem i predatorstvom, riječ je o energiji i snazi unutar kruga, ali i ranjivosti izvan njega.

(iz predgovora Ive Šimata)

Robert Jozić, rođen 1978. godine, akademski je kipar, član Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu. Diplomirao je kiparstvo na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, a 2010. godine upisuje doktorski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Slavomira Drinkovića. Osim samostalnih izložbi u Splitu, Kaštel Lukšiću, Šibeniku i Makarskoj, sudjeluje na brojnim skupnim izložbama poput izložbe natječajnih radova za spomenik Anti Starčeviću u Osijeku 2006. godine, gdje osvaja glavnu nagradu za rad nastao u suradnji s kiparom i arhitektom Filipom Tadinom. S tim autorom ostvaruje cijeli niz radova te su dobitnici brojnih nagrada.

L. B.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,