Maradona: Buntovnik. Junak. Prevarant. Bog.

Još od prve projekcije na filmskom festivalu u Cannesu, dokumentarac ‘Diego Maradona’ ne prestaje izazivati pažnju nogometne, ali i šire javnosti.Kako i ne bi kada se bavi vjerojatno ponajboljim i svakako najkontroverznijim nogometašem u povijesti – ‘malim zelenim’ kako mu glasi jedan od brojnih nadimaka, dobiven dok je trčao nogometnim terenima i ispisivao povijest koju teško da će bilo tko ikada nadmašiti. Diego Armando Maradona svakako spada u sam vrh liste najvećih sportaša koji su ikada živjeli, a njegovu priču u dvosatnom dokumentarnom filmu uspio je ispričati Asif Kapadia. Film ‘Diego Maradona’ u domaća kina stiže 23. siječnja.

Dana 5. srpnja 1984. godine, ‘Diego Maradona’ stigao je u Napulj za tada rekordni iznos i u sljedećih sedam godina otvorio se pakao. Najslavniji nogometni genij svih vremena i najdisfunkcionalniji grad u Europi bili su savršeni jedno za drugo. Maradona je bio blagoslovljen na terenu, ali proklet izvan njega. Ovaj karizmatični Argentinac vrlo je brzo odveo Napoli do njihova prvog naslova prvaka. Snovi su bili ispunjeni. Ali postojala je i cijena… Diegu je bilo dopušteno da radi sve, dok god je na terenu izvodio čuda, ali kada je magije nestalo, on je postao zatočenikom grada.

Redatelj filma ‘Diego Maradona’ je Asif Kapadia koji se do sada predstavio s dva fantastična dokumentarna filma – ‘Senna’ o legendarnom vozaču Formule 1 Ayrtonu Senni i ‘Amy’ o nezaboravnoj britanskoj pjevačici Amy Winehouse, koji smo prije nekoliko godina imali priliku vidjeti i u našim kinima. Upravo je s tim filmom Kapadia osvojio prestižne nagrade Oscar i BAFTA, a s istom je ekipom odlučio snimiti i svoj treći dugometražni dokumentarni film – ‘Diego Maradona’. Ono što ovaj dokumentarac čini uistinu unikatnim i vrijednim gledanja svakako je činjenica što je sačinjen od preko 500 sati nikad prije viđenih snimaka iz Maradonine osobne arhive, a također je važno napomenuti da je film u cijelosti podržao i sam igrač.

Zanimljiva je činjenica da su na britansku premijeru filma ‘Diego Maradona’ odbili doći Peter Shilton, legendarni vratar, kao i nekoliko drugih igrača te nezaboravne engleske nogometne reprezentacije, koja je igrala u vrijeme Maradone, pod izlikom da igraju pikado. Film ‘Diego Maradona’ nominiran je za prestižnu britansku nagradu BAFTA u kategoriji najboljeg dokumentarca što je samo još jedna potvrda njegove kvalitete.

S. R.


Tagged: , , , , , , , , , ,