Maratonci trče počasni krug u Kerempuhu

Legendarni ‘Maratonci trče počasni krug’ Dušana Kovačevića u utorak, 22. prosinca premijerno stižu na daske Satiričkog kazališta Kerempuh u Zagrebu. Ovaj kultni naslov režira Iva Milošević, trenutačno jedno od najzanimljivijih i najtraženijih redateljskih imena u regiji.
Maratonci trče počasni krugVeć pri samom spomenu naslova komedije ‘Maratonci trče počasni krug’ javljaju se brojne asocijacije i u sjećanje nam naviru slike, glumci i citati iz jednog od najgledanijih filmova ovih prostora. Možda je manje poznata činjenica da je filmu prethodila drama koju je Kovačević napisao na trećoj godini studija dramaturgije (1972.). Ona se uskoro zatim postavlja u Ateljeu 212 u režiji Ljubomira Draškića, a nepunih deset godina kasnije Slobodan Šijan prema njoj režira legendarni film. Sve ostalo je povijest. Iako godine prolaze, popularnost ‘Maratonaca’ ne opada pa ovu priča kontinuirano stječe nove  božavatelje. Izvrsni dijalozi, fantastični likovi i svakako začudan zaplet u kojem se ismijava smrt i lažni moral.

Priča je to o ‘najstarijoj balkanskoj obitelji’; toliko staroj da joj ni smrt ne može ništa – prema riječima samog autora. U ulogama će se naći Vilim Matula, Elizabeta Kukić, Nikša Butijer, Hrvoje Kečkeš, Luka Petrušić, Maja Posavec, Tarik Filipović, Filip Detelić, Mia Anočić Valentić i Ivan Đuričić.

K. K.

Tagged: , , , , , , , , ,