Mario Romoda: Nightwatchers

Otvorenje izložbe Marija Romode pod nazivom ‘Nightwatchers’ je u ponedjeljak, 9. ožujka (20 sati) u zagrebačkoj galeriji Greta.
Mario Romoda-NightwatchersMario Romoda o svom radu:

‘Na platnima prenosim fotografiju gdje je zabilježen moj otac u trenutku molitve. Ova me je fotografija posebno privukla zbog čistoće prikaza i u ovim radovima provlačim tematiku superjunaka na taj način da svom ocu stavljam masku noćnog čuvara. Sama radnja fotografije mijenja svoj smisao na taj način da figura prestaje biti samo intiman odraz postojanja, već dobiva novu ulogu gdje je superjunak suočen da je za umjetnost potrebna molitva. Konture tj. crtež određenog zabilježenog trenutka presvlačim u obojani kozmos u kojem trenutak možda ne postoji kao ni vrijeme. Događa se zanimljivi kontrast vremenskog postojanja gdje se svaki trenutak pretvara u nepostojanu bezgraničnost intime.

Htio sam se više fokusirati na Heroje koji nisu opipljivi u samo jednoj dimenziji. Ponekad su Heroji oni koji u sjeni, čekaju. Neki Heroji nisu popularni i prijateljski nastrojeni. Heroji su svuda oko nas, neki čak i ne znaju da će postati te se nikada ne žele smatrati jednim od njih. Noćni promatrači su posvuda no što ako je svijet već završio, a mi nastavljamo obitavati u sjećanju na njega? Trebali bismo priznati da naš svijet ipak nije osuđen na propast, da ima budućnosti; no i to da to nije jedini mogući svijet, da su postojali i postojat će i drugi svjetovi. Svjetovi u kojim se miješaju junaci sa stvarnim osobama. No, pravi odgovor je da smo svi pomalo junaci koji opstaju bez obzira i na ubojstvo vlastitih podvojenih ličnosti koje prijete i jasno poručuju smrt egu. Ali ne potpunu. Uvijek postoji onaj drugi ti koji čeka, možda na nekom drugom planetu da se upozna s tobom.

U znanstvenom pogledu, kada bi to bilo moguće, anhilirali bi i poništili se u vlastitu crnu rupu. Ovaj fizički svijet kojeg poznajemo, možda ne bi mogao podnijeti takvu stvarnost, no možda postoji ona druga fantazijska realnost u kojoj ćemo konačno moći zaviriti i u onaj najskriveniji kutak duše koji nam nagovješćuje spas.’

G. G.

Tagged: , , , , , , , ,