Meatout: Svjetski dan bez mesa

Povodom dolaska još jednog proljeća, Prijatelji životinja potiču svoje sugrađane, a ponajviše mlade, na ukusnu i zdravu biljnu prehranu. Danas djeca i mladi jedu premalo povrća, odnosno namirnica biljnog podrijetla, no njihova sve bolja osviještenost o zaštiti okoliša i životinja može pomoći da poprave svoje prehrambene navike.
Svjetski dan bez mesaU najsveobuhvatnijoj akciji do sada, više od 300 građana Hrvatske priključilo se pojedincima iz čitavoga svijeta koji su prisegnuli za Svjetski dan bez mesa, obvezavši se da će se hraniti veganski: za Svjetski dan bez mesa, svakog ponedjeljka ili svakoga dana.

Kampanji Svjetski dan bez mesa (Meatout), pokrenutoj 1985. godine od organizacije Farm Animal Rights Movement – FARM, ove godine aktivno će se priključiti i 40-ak učenika Osnovne škole kralja Tomislava iz Zagreba. Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, oni će 20. ožujka u 11 sati na štandu Prijatelja životinja pozvati sve mlade, od osnovnoškolske do studentske dobi, da se barem jedan dan u godini hrane isključivo biljnom prehranom.

Kako bi pokazali da veganska prehrana može biti ukusna, praktična i jednostavna, za mlađu populaciju grada Zagreba organizirat će degustaciju njima omiljenih jela kao što su burek od sojinih ljuspica, vege hot dog, sendviči, burgeri, tjestenina s umakom, pizza, pite, popečci, palačinke, muffini, mousse i druge slastice.

Učenici, koji će ove vege delicije dijeliti tijekom degustacije, prošli su u kuhinji Prijatelja životinja radionicu kuhanja gdje su pokazali da vrlo lako mogu naučiti osnove kuhanja s namirnicama biljnog podrijetla.

O tome koliko veganska hrana može pomoći djeci svih uzrasta govorit će nutricionistica Ivana Šimić koja će nazočiti Meatout akciji. ‘Dobre prehrambene navike usvojene u djetinjstvu pridonose smanjenom riziku razvoja nekoliko kroničnih bolesti poput bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa II, visokog krvnog tlaka, pretilosti i nekih oblika karcinoma u odrasloj dobi’, izjavila je Ivana Šimić.

Odgovor na pitanje zašto prisegnuti za Svjetski dan bez mesa najbolje daju sljedeći statistički podaci:

Ako 25.000 pojedinaca koji su prisegnuli odaberu hraniti se isključivo veganski na Svjetski dan bez mesa (20. ožujka), u jednom danu spriječit ćemo da: 8.000 životinja bude ubijeno, 343.700 m2 šume bude uništeno, 10.500 doza antibiotika bude zlouporabljeno na farmama.

Ako 25.000 pojedinaca koji su prisegnuli odaberu hraniti se isključivo veganski svaki ponedjeljak, u jednoj godini spriječit ćemo da: 417.000 životinja bude ubijeno, 17,93 milijuna m2 šume bude uništeno, 500.000 doza antibiotika bude zlouporabljeno na farmama.

Ako 25.000 pojedinaca koji su prisegnuli odaberu hraniti se isključivo veganski svaki dan, u jednoj godini spriječit ćemo da: 2,9 milijuna životinja bude ubijeno, 130,06 milijuna m2 šume bude uništeno, 3,8 milijuna doza antibiotika bude zlouporabljeno na farmama.

Opširnije na: www.prijatelji-zivotinja.hr

Tagged: , , , , , , , , , ,